emg home

RSS

Manje pušača i onih koji su izloženi duvanskom dimu

31. januar 2012. | 13:59

Izvor: Beta

Tokom prve godine primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu manje je pušača i onih koji su izloženi duvanskom dimu, saopšteno na konferenciji povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima. 

Direktorka Instituta za javno zdravlje Tanja Knežević rekla je da je izloženost duvanskom dimu značajno smanjena na radnim mestima i školama, a da se postepeno smanjuje i u kućama. Ona je navela da je od početka primene zakona povećana društvena odgovornost prema nepušačima, da je promenjena svest građana o štetnosti duvanskog dima i da građani sve više shvataju da je zakon donet kako bi unapredio i zaštitio njihovo zdravlje.

Na radnim mestima je izloženost duvanskom dimu sa 45 odsto smanjena na 31 odsto, a u školama i na fakultetima sa 44 odsto na 23 odsto, u kafićima i restoranima sa 72 odsto na 68 odsto.

Istraživanje je pokazalo da se uočavaju promene i kod pušača i da gotovo polovina pušača želi da prestane da puši, a zbog primene zabrane pušenja na javnim mestima petina pušača je smanjila broj popušenih cigareta.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Zakoni, Zdravlje, Pušenje

Ličnosti: Tanja Knežević


Unesite tekst komentara:

<<

06. februar - 12. februar 2012.

>>

.

Povezani naslovi