Preporuke za ishranu u hladnim danima
08. februar 2012. | 12:50
Izvor: Emg.rs
Beogradski Zavod za javno zdravlje preporučio građanima da pojačaju obroke u odnosu na uobičajenu ishranu jer su energetske potrebe organizma za normalno funkcionisanje veće zbog izuzetno niskih spoljnih temperatura.
Preporučuju se obavezan doručak ujutro i pravilna raspodela hrane u dnevne pojedinačne obroke, tri glavna i jedna do dve voćne užine.
Važno je da ishrana bude rasnovrsna i da se jede sezonsko voće i povrće, kao što su pomorandže, mandarine, grejpfrut, nar, kivi, jabuke, brusnica, bundeva, kupus, paprika i peršun, koji su dobar izvor vitamina C, ali i drugih materija neophodnih za održavanje zdravlja.
Cink, kojim su bogate riba, jaja, mleko i žitarice, takođe ima važnu ulogu u borbi protiv infekcija.
Namirnice bogate flavonoidima, a to su crveni luk, šargarepa i brokoli, crveno i narandžasto voće, orasi, mahune, jabuke, kruške se takođe preporučuju.
Treba koristiti i beli luk, ren, bundeva, krompir, pasulj, grašak, meso, ali ono “nemasno”, kao što su pileće, ćureće ili teleće.
Potrebno je unositi više kalcijuma i to konzumiranjem mleka i mlečnih proizvoda, dovoljno tečnosti, najbolje sokove od sveže ceđenog voća, i tople čajeve, supe i čorbe. Izbegavati hladne napitke, ali i vrele jer i to može ugroziti zdravlje.
Komentari (0)
Unesite tekst komentara: