emg home

RSS

Vlada donela mere za sprečavanje restrikcija

11. februar 2012. | 21:42 13:23

Izvor: Emg.rs

Vlada Srbije je radi sprečavanja restrikcija odlučila da se struja iz tranzita usmeri za potrebe Srbije."Vlada Srbije je naložila Javnom preduzeću 'Elektromreža Srbije' da sve neto prekogranične prenosne kapacitete u smeru ka Srbiji noćas od ponoći do 29. februara ove godine stavi na raspolaganje Javnom preduzeću 'Elektroprivreda Srbije'", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kako je navedeno, "ovom merom se suspenduje tržište prekograničnih kapaciteta i omogućava da se električna energija iz tranzita usmeri za potrebe Srbije".

U saopštenju je istaknuto i da je vlada predložila tu meru jer su ekstremno niske temperature i obilne padavine uzrokovale nedostatak struje, a iscrpljene su mogućnosti za povećanje proizvodnje i nabavku na tržištu Srbije.

Vlada je odlučila i da petak, 17. februar bude neradan dan.

"Takođe, Vlada Srbije preporučuje da državni organi i institucije, ustanove, lokalna samouprava i privredni subjekti u ponedeljak, 13, i utorak, 14. februara, minimiziraju proces rada, ili, ako postoji mogućnost, u potpunosti obustave rad", istaknuto je u saopštenju.

   

EPS: Odluka o usmeravanju struje iz tranzita nije krađa


Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je danas da odluka Vlade Srbije o usmeravanju struja iz tranzita za potrebe Srbije, ne predstavlja krađu, već pomaže da se deo sopstvenih kapaciteta prioritetno koristi za potrebe industrije i stanovništva.

U EPS-u su naveli da su pojedini mediji pogrešno protumačili odluku vlade i istakli da je stavljanje neto prekograničnih kapaciteta struje samo za domaće potrebe "uobičajena praksa u svim državama u regionu", kao i da je "Srbija među poslednjima koja ovakvu ili sličnu meru primenjuje".

"EPS će svu, pa i dodatnu energiju, kupiti i platiti na regionalnom tržištu. U celoj Evropi, pa i u našem regionu je veliki deficit energije i ona se teško nalazi, i to po veoma visokim cenama", piše u saopštenju.

Naglašeno je i da je "apsolutno netačna informacija da je tranzit energije preko Srbije obustavljen".

Dodatna uvozna energija je potrebna od ponedeljka i Elektroprivreda Srbije upravo dobija ponude.

"Posebno naglašavamo da su prekogranični kapaciteti od susednih operatora prenosnih sistema, koji su kupljeni za ulaz u Srbiju, i dalje na raspolaganju ostalim kupcima, tako da je tranzit električne energije preko Srbije moguć i za treću stranu", navode iz EPS-a.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Struja, Vremenske nepogode, Restrikcije

Institucije: Vlada Srbije

Kompanije: Elektroprivreda Srbije (EPS)


Unesite tekst komentara:

<<

04. jun - 10. jun 2012.

>>