emg home

RSS

Uhapšeno 11 osumnjičenih za zloupotrebe od 6 miliona evra

02. mart 2012. | 17:07

Izvor: Beta

Policija je uhapsila grupu od 11 osumnjičenih da su zloupotrebama uzeli više od šest miliona evra na štetu privatizovane kruševačke Fabrike ulja i mlinsko-pekarskih preduzeća "Branko Perišić" i "Šumadija" iz Vrnjačke Banje i Republičke direkcije za robne rezerve, saopštio je danas MUP Srbije.Osumnjičeni su od 2007. godine do oktobra 2011. godine izvlačili kapital iz privatizovanih preduzeća plaćanjem nepostojećih poslova, poput avansa, konsalting usluga i neizvršenih građevinskih radova.

Policija je navela i da su kao odgovorna lica sačinjavali i overavali ugovore o pozajmicama kojima su neosnovano prenosili novac na svoje račune.

"Osumnjičeni su grubo povredili ovlašćenja u pogledu upravljanja i raspolaganja imovinom Direkcije za robne rezerve Beograd tako što su prodali 2.691.088 litara jestivog ulja i 5.609.000 kilograma merkantilne pšenice koje su bili dužni da proizvedu i uskladište u poslovnim prostorijama AD 'Plima M' Kruševac i AD 'Plima PEK' Kruševac", navela je policija.

Svi se terete za više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja.

Uhapšeni su Božina M. (1936) iz Beograda, većinski vlasnik i direktor preduzeća "Plima M" i "Plima PEK" i Dejan M. (1965), predsednik upravnih odbora i zastupnik tih preduzeća, kao i još devet osumnjičenih.

Fabrika ulja u Kruševcu preimenovana je posle privatizacije u Plima M, a mlinsko-pekarska industrija Branko Perišić u Plima Pek, dok je Šumadija iz Vrnjačke Banje preimenovana u "Plima Vrnjci".

Osumnjičeni se terete da su nelegalnu imovinsku korist od najmanje šest miliona evra pribavili Božinu M. i Dejanu M. a na štetu privatizovanih preduzeća i Republičke direkcije za robne rezerve.

Novac su koristili za kupovinu nekretnina i plaćanje obaveza prema Agenciji za privatizaciju za kupljena preduzeća.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Korupcija, Policija, Zloupotrebe


Unesite tekst komentara:

<<

12. mart - 18. mart 2012.

>>

.

Povezani naslovi

  • Sindikat: Ispitati moguću korupciju i zloupotrebe u MUP-u

    06. mart 2012. 13:03 |

  • Uhapšeno četvoro lekara osumnjičenih za mito od 10.000 evra

    06. februar 2012. 17:02 |

  • Policija najpopularnija, korupcija i droga najveći problemi

    26. januar 2012. 14:01 |