emg home

RSS

Ministarstvo finansija očekuje protokol o ruskom kreditu

15. mart 2012. | 15:22

Izvor: Beta

Protokol o ruskom kreditu od 800 miliona dolara za železnicu u Srbiji potpisaće aktuelna vlada, a sporazum o toj pozajmici trebalo bi bude potpisan u septembru, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Goran Radosavljević."Čekamo protokol o kreditu kojim će biti definisani okvirni uslovi otplate, ali je izvesno da će oni biti povoljniji od onih po kojima se Srbija zadužuje na međunarodnom finansijskom tržištu", rekao je Radosavljević.

On je negirao informacije u medijima da ruska strana nije spremna da potpisuje protokol o kreditu dok ne bude formirana nova vlada Srbije, kako bi preuzela garancije za taj kredit.

"Mi ne gubimo vreme dok čekamo potpisivanje sporazuma o ruskom kreditu jer pripremamo projekte, koji će pojedinačno biti kreditirani", rekao je Radosavljević.

U Beogradu, kako je dodao, ovih dana borave predstavnici Ruske železnice koji učestvuju u pripremi realizacije kredita za srpske železnice.

Dogovor o ruskom kreditu od ukupno milijardu dolara postigli su predsednici Srbije i Rusije Boris Tadić i Dmitrij Medvedev, a pregovori o tome su počeli krajem oktobra 2009. godine.

Do sada je povučen deo od 200 miliona dolara za podršku državnom budžetu, a ugovaranje dela kredita od 800 miliona dolara za železnicu je zastalo zbog toga što nisu bili pripremljeni projekti.

Prema ranijim najavama, planirano je da od ruskog kredita u Beogradski železnički čvor bude uloženo 182,5 miliona evra, od čega u prugu Beograd - Pančevo 45 miliona, u tehničko putničku stanicu "Zemun" 29 miliona i stanicu "Beograd centar" 108,5 miliona evra.

Za izgradnju pruge Valjevo - Loznica predviđeno je 276 miliona evra, a za obnovu pruge Beograd - Bar kroz Srbiju, odnosno do Vrbnice, 200 miliona evra.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>
PON
11
UTO
12SRE
13ČET
14PET
15SUB
16NED
17

Povezani naslovi