emg home

RSS

Agencija Standard i Purs potvrdila Srbiji rejting BB/B

16. mart 2012. | 14:32

Izvor: Beta

Rejting agencija Standard i Purs (Standard&Poor's, S&P) objavila je danas da je Srbiji potvrdila rejting dugoročnog i kratkoročnog suverenog duga u stranoj i domaćoj valuti BB/B uz stabilne perspektive.S&P navodi da veliki rizik za Srbiju predstavlja rast ekonomskih pritisaka u Evropi, s obzirom na zavisnost Srbije od spoljnog finansiranje, delom i zbog toga što je više od 75 odsto bankarskog sektora u vlasništvu banaka iz zone evra.

Ipak S&P očekuje da status kandidata za EU, koji je Srbija nedavno dobila, ohrabri dalje direktne strane investicije, kao i srpsku vladu da sprovodi reforme usmerene na povećanje privrednog rasta, preneo je Rojters na svom javnom sajtu.

Stabilne perspektive srpskog duga S&P bazira na očekivanju ravnoteže između monetarne i spoljne kolebljivosti Srbije i potencijala za rast.

Na rejting Srbije, kako se navodi, negativno deluju visok spoljni dug, znatan deficit tekućih plaćanja i ograničena fleksibilnost monetarne politike zbog evroizacije bankarskih depozita i potraživanja.

Istovremeno na rejting pozitivno deluju umeren javni dug, za koji S&P očekuje da će na kraju 2012. biti malo iznad 45 odsto BDP prema 67 odsto u 2003, kao i status kandidata za EU.

S&P očekuje da nova vlada, nakon predstojećih parlamentarnih izbora, za prioritet postavi fiskalnu konsolidaciju i strukturne reforme na koje se obavezala u okviru stend-baj aranžmana sa MMF iz 2011.

Rejting agencija ocenjuje da će davanje statusa kandidata za EU obezbediti snažan podsticaj reformama u Srbiji i dodaje da ne očekuje da Srbija uđe u EU pre kraja decenije.

Privredni rast Srbije u 2012. S&P procenjuje na 0,5 odsto i predviđa da će izvoz i postepeni oporavak domaće tražnje doprineti da se rast BDP do 2014. vrati na četiri odsto.

Agencija je navela da bi rejting Srbije mogla da smanji ako se spoljne ili fiskalne obaveza znatno povećaju ili se pak znatno pogorša spoljna likvidnost.

Istovremeno bi povećanje rejtinga moglo da donese ubrzavanje strukturnih reformi na javnom sektoru, na tržištu rata i u penzijskom sistemu.

Takve reforme bi ne samo popravile fiskalne pozicije Srbije, već bi doprinele i poboljšanju poslovnog okruženja omogućavajući ekonomiji da postiže veći i dosledniji rast, zaključio je S&P.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kreditni rejting

Institucije: Standard & Poor's

Kompanije: Standard & Poor's


Unesite tekst komentara:

<<

26. mart - 01. april 2012.

>>

Povezani naslovi