emg home
RSS

Proizvodnja konditora manja za 10,7 odsto

28. septembar 2009. | 15:03

Izvor: EMportal

Za prvih sedam meseci ove godine konditorska industrija u Srbiji zabeležila je pad proizvodnje od 10,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, rekao je Miroljub Aleksić, predsednik Grupacije proizvođača konditorskih proizvoda.

Na sednici Grupacije održanoj u Privrednoj komori Srbije rečeno je da je ove godine konditorska industrija proizvela osam hiljada tona manje proizvoda u odnosu na januar-jul 2008.

Najviše, 11,6 odsto, pala je proizvodnja proizvoda na bazi kakaa, dok su ostale grupe proizvoda u približno ravnomernom padu, pokazuje statistika.

Uvoz konditorskih proizvoda opao je za 28 odsto, na 10,6 hiljada tona proizvoda u vrednosti od 43 miliona dinara, u posmatranom periodu. Izvoz je smanjen za pet odsto na 22,7 hiljada tona robe u vrednosti od 71,4 miliona dinara.

„Ovo je jedna od retkih grana srpske privrede koja je ostvarila suficit“, istakao je Aleksić ali dodao da se konditori nalaze u teškoj situaciji, da nisu ravnopravni u odnosu na „kolege“ u Evropi te da važne sirovine kupuju po nekonkurentnim cenama što dalje utiče na konkurentnost njihovih proizvoda.

Aleksić je naveo primer cene punomasnog mleka u prahu koje srpski konditori na domaćem tržištu plaćaju 340 dinara dok konditori u regionu i Evropi ovu sirovinu nabavljaju po ceni od 210 dinara po kilogramu.

„Tražimo od Vlade i smanjenje carina kako bi sa manjim inputima mogli da se približimo uslovima pod kojima posluju proizvođači u EU“, dodao je Aleksić i istakao da „konditorska industrija gubi dah“ .

U izveštaju Grupacije navodi se i da je potrošnja konditorskih proizvoda u Srbiji za prvih sedam meseci 2009. Smanjena 19 odsto u odnosu naisti period 2008 i iznosu 55,7 hiljada tona.

U ukupnoj potrošnji srpski konditorski proizvodi imaju udeo na tržištu od 81 odsto.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

01. avgust - 07. avgust 2011.

>>