emg home

RSS

EU odobrila prodaju Volva Kinezima

07. jul 2010. | 10:23 10:30

Izvor: Beta

Grad: Brisel

Regulatori EU danas su odobrili kineskom proizvođaču automobila Geely Holding Co. da kupi švedski Volvo.

Evropska komisija kaže da ne vidi nikakve antimonopolske probleme u vezi Geelyjeve kupovine Volva za 1,8 milijardi dolara od američkog Forda zato što preuzimanje neće dati nijednoj kompaniji snagu da ošteti rivale.

Geely jedva da uopšte prodaje automobile u Evropi, a Volvo ima veoma ograničenu delatnost kao snabdevač rezervnih delova, navodi EK.

Geelyjeva kupovina Volva od Forda bila je opisivana kao proboj za kinesku automobilsku industriju kojim je jedan od njenih najambicioznijih proizvođača dobio poznatu, prestižnu svetsku marku i pristup visokoj tehnologiji. Kupovina Volva može da pruži Geelyju odlučujuću prednost u Kini, koja je najveće tržište automobila na svetu i na kom strane marke dominiraju. Takođe daje kineskoj kompaniji prvo krupno uporište u Evropi.

Geely, što na kineskom znači "srećan", privatna je kompanija koja se postepeno uzdigla prodajom automobila, motocikala i skutera uz minimalnu podšku države.

Kompanija kaže da će potrošiti dodatnih 900 miliona dolara u povećanje produkcije i ponovno uvođenje Volva u profitabilne vode.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Automobilska industrija, Preuzimanje

Kompanije: Ford, Volvo, Geely Holding Co.


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>
PON
07UTO
08SRE
09ČET
10PET
11SUB
12NED
13