emg home
RSS

Britanska vlada ograničava otpremnine u javnom sektoru

07. jul 2010. | 10:26

Izvor: Tanjug

Grad: London

Britanska vlada planira ograničenje otpremnina za višak zaposlenih u javnom sektoru.

Zbog rekordnog budžetskog deficita, vlada se odlučila za mere štednje, koje bi na hiljade zaposlenih u javnom sektoru mogle da koštaju službe, navodi Rojters.

Ministar bez portfelja u Vladi Fransis Mod je juče saopštio da se kabinet premijera Dejvida Kamerona nerado odlučio da uvede propise za ograničenje otpremnina onih koji prinudno ostanu bez posla na 12, a onih koji ga dobrovoljno napuste na 15 mesečnih plata.

Iz Vlade saopštavaju da prema sadašnjim propisima neki Vladini službenici s dugogodišnjim stažom imaju pravo na otpremnine nesrazmerne onima u privatnom sektoru. Takve otpremnine mogu da dostignu vrednost i više od šest godišnjih plata službenika.

Kancelarija za budžetsku odgovornost procenjuje da bi kresanjem budžeta bez posla moglo da ostane i do 600.000 zaposlenih u javnom sektoru.

U Vladi se nadaju da će postići dogovor sa svim sindikatima zaposlenih u javnom sektoru o novom, održivom sistemu koji će zadovoljiti potrebu za budžetskim ograničenjima, ali i obezbediti zaštitu za slabije plaćene javne službenike.

Ministar finansija Džordž Ozborn nedavno je predstavio program koji predviđa da u roku od pet godina budžetski deficit sa sadašnjih 11 odsto bruto domaćeg proizvoda bude sveden gotovo na nulu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi