emg home

RSS

Kuba smanjuje kontrolu nad privredom

02. avgust 2010. | 10:05

Izvor: Beta

Grad: Havana

Kubanski predsednik Raul Kastro objavio da će njegova vlada smanjiti kontrolu nad malim preduzećima, otpustiti nepotrebne radnike i dozvoliti više samostalnog zapošljavanja u zemlji.

Kastro je, međutim, odbacio mogućost krupnijih reformi komunističkog ekonomskog sistema Kube, kao odgovor na finansijsku krizu s kojom je zemlja suočena. "Sa iskustvom sabranim tokom više od 55 godina revolucionarne borbe ne izgleda da nam ide baš loše, niti da su nas na tom putu pratile nedaće i nezadovoljstvo", rekao je predsednik.

U govoru pred Parlamentom, Kastro je objavio da će vlast unaprediti kubanski ekonomski model. Biće smanjena kontrola države nad malim preduzećima, Vlada će dozvoliti da više Kubanaca pokrene svoje poslove i napraviće novu poresku strukturu koja će obavezivati zaposlene u državnom sektoru da prilože više.

Oko 95 odsto Kubanaca radi za državu, a Kastro kaže da je čak jedan od pet zaposlenih višak. Predsednik je najavio zatvaranje radnih mesta, pozivajući na smanjenje radne snage, koja značajno opterećuje državni sektor. Oni koji budu optušteni biće prekvalifikovani ili premešteni tako da niko ne ostane bez posla, rekao je Kastro, uz upozorenje da će mali broj sektora biti zastićen od zatvaranja radnih mesta.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Otpuštanja

Lokacija: Kuba

Ličnosti: Raul Kastro


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>
PON
07UTO
08SRE
09ČET
10PET
11SUB
12NED
13

Povezani naslovi