emg home
RSS

Imena čeških agenata greškom dospela na Internet

02. avgust 2010. | 11:00

Izvor: Beta

Grad: Prag

Češki Institut za studije totalitarnih režima greškom na Internetu objavio imena nekih aktivnih agenata sadašnje vojne obaveštajne službe, piše Mlada fronta dnes.

Državni Institut nije proučio spisak komunističkih vojnih obaveštajaca iz vremena pre 1989. i pada komunizma, koji mu je sadašnja vojna obaveštajna služba predala da ga arhivira, a spisak je postavio na svoj sajt, sve sa imenima onih vojnih obaveštajaca koji su posle plišane revolucije provereni i nastavili da rade svoj posao i za novu demokratsku Češku.

Imena 380 agenata, i onih koji su iz službe izbačeni posle promene režima i onih koji su i danas aktivni, među njima i nekoliko diplomata u češkim ambasadama, između ostalog u Makedoniji, Rusiji i Ukrajini, stajala su na sajtu Instituta od aprila do juna ove godine.

"To može da ugrozi njihovu bezbednost. Izvesna opasnost postoji", potvrdio je vršilac dužnosti direktora Instituta Zdenjek Hazdra.

Ministarstvo odbrane ocenilo je da to jeste problem, ali je portparol Ministarstva Jan Pejšek izjavio je da operacije Vojne obaveštajne službe nisu ugrožene.

Međutim, bivši šef Vojne obaveštajne službe Jirži Ružek je izjavio da te ljude treba odmah povući kući.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Špijunaža

Ličnosti: Zdenjek Hazdra, Jan Pejšek, Jirži Ružek

Institucije: Institut za studije totalitarnih režima, Ministarstvo odbrane Češke, Vojna obaveštajna služba


Unesite tekst komentara:

<<

04. oktobar - 10. oktobar 2010.

>>
PON
04UTO
05SRE
06ČET
07PET
08SUB
09NED
10

Povezani naslovi