emg home
RSS

OECD: Novi talas recesije malo verovatan

10. septembar 2010. | 10:45

Izvor: Tanjug

Grad: Pariz

Oporavak svetske privrede bi mogao da bude sporiji nego što se očekivalo, ali je novi talas recesije i dalje malo verovatan, posebno ako vlade ne preteraju sa smanjenjem potrošnje, saopštila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Ta organizacija sa sedištem u Parizu je apelovala na vlade širom sveta da budu pažljivi kako ne bi ugušili ekonomski oporavak time što će previše i prebrzo smanjiti potrošnju, prenela je agencija AP.

Preporuke OECD-a po pitanju mera štednje prestavljaju zaokret od stava te organizacije od pre samo nekoliko meseci, kada su apelovali na vlade širom sveta da obuzdaju svoje rastuće budžetske deficite.

Od poslednje preporuke OECD-a iz maja je porasla zabrinutost za globalni privredni oporavak, iako se čini da se ekonomska situacija u 16-članoj evrozoni stabilizovala nakon 110 milijardi evra vrednog paketa pomoći za Grčku i dogovora o osnivanju jedan bilion dolara vrednog finansijskog programa podrške za prezadužene države.

OECD je saopštio kako očekuje da će u drugoj polovini godine Grupa sedam industrijski najrazvijenijih država (G7), koju čine SAD, Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija i Japan, ostvariti rast od oko 1,5 odsto na godišnjem nivou.

I pored toga što je to manje od prognoze iz maja od 1,75 odsto, stručnjaci OECD-a i dalje smatraju da će se usporenje oporavka pokazati privremenim i da je malo verovatno da će doći do nove krize.

Ta organizacija, na osnovu najnovijih podataka, očekuje da će američki privredni rast u trećem tromesečju ubrzati na dva odsto na godišnjem nivou, da bi kasnije usporio na 1,2 odsto u četvrtom tromesečju.

OECD, takođe, prognozira ubrzanje rasta japanske privrede na 0,7 odsto u poslednjem kvartalu sa 0,6 odsto iz trećeg tromesečja, dok za tri najveće privrede evrozone: Nemačku, Francusku i Italiju, očekuje da ostvare kombinovani rast od 0,4 odnosno 0,6 odsto u trećem i četvrtom tromesečju.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Recesija, Ekonomska kriza, Oporavak

Institucije: Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD)


Unesite tekst komentara:

10. septembar 2010. 12:10:13

| Obećanje ludom radovanje

0

Ovi iz OECD-a imaju, izgleda nameru zabavljati ostali deo čovečanstva emitujući ovako smešne i zabavne prognoze. A Svetu ne da sledi recesiija već se današnje čovečanstvo nalazi pred pravom ekonomskom provalijom koju su mu iskopali neoliberalni punoglavci sa svojim scenarijima skuvanim u intelektualnim retortama apsolutno izolovanim od svake realnosti. Pročišćene i novostilizovane matrice sa pretenzijama na apsolutnu pamet i prvenstvo toliko su izbušene da su ceo svet dovele u iskušenje egzistencijalnog i uopšte biološkog opstanka. Neverovatno je samo do koje mere narod u ojađenoj Srbiji sluša ovakve lagarije a, pre svega, njihove nacionalne kolovođe. Nemam toliko mašte da zamislim šta bi Srbiji trebalo još da se dogodi pa da se probudi i ustanovi da je gola do kože i kosti.

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>
PON
24UTO
25SRE
26ČET
27PET
28SUB
29NED
30

Povezani naslovi

  • Eksperti: Posle "crnog četvrtka" nova recesija?

    23. septembar 2011. 16:09 |

  • Ekonomisti: Otpis velikog dela grčkog duga dobar za Srbiju

    27. oktobar 2011. 13:10 |

  • Zona evra postigla dogovor o uvećanju kapitala fonda za pomoć

    27. oktobar 2011. 13:10 |