emg home

RSS

Zajednička firma Austrije i Gasproma za Južni tok u 2010.

15. novembar 2010. | 14:46

Izvor: Komersant, Beta

Grad: Moskva

Ruski Gasprom i Austrija će do kraja godine potpisati sporazum o stvaranju zajedničkog preduzeća za austrijski deo gasovoda Južni tok, objavio je danas ruski list Komersant."Gasovod Južni tok dobio je podršku skoro svih učesnika tog projekta u Evropskoj uniji", piše Komersant.

Navodi se i da je u subotu Gasprom potpisao sporazum o stvaranju zajedničkog preduzeća sa Bugarskom, nakon što se ta zemlja tri godine nije saglašavala sa uslovima ruske kompanije.

Komersant navodi, pozivajući se na izvore u ruskoj kompaniji, da će zajedničko preduzeće biti registrovano u Bugarskoj do kraja novembra i to na paritetnoj osnovi.

Zajedničko preduzeće će završiti studiju o izvodljivosti projekta Južni tok u prvom kvartalu 2011. godine, a zatim obezbediti finansiranje, izgradnju i eksploataciju bugarskog dela gasovoda, piše dnevnik.

U upravnom odboru zajednickcog preduzeća sedeće tri predstavnika Buraske i dva Rusije, a na čelu odbora biće Bugarin, navodi Komersant.

List, dodaje, pozivajući se na neimenovanog učesnika pregovora, da to neće oslabiti pozicije Gasproma jer statut kompanije predviđa jednoglasno donošenje odluka i ravnopravnost u upravljanju dvojice kodirektora sa bugarske i ruske strane.

Što se tiče Austrije, proces registracije zajedničkog preduzeća sa Austrijom je već pokrenut, ali su austrijski partneri "zamolili da sačekamo sa objavljivanjem", prenosi list reči izvora iz Gasproma.

Komersant navodi ocenu analitičara Maksima Šerna iz Brokerkreditservisa da potpisivanjem ta dva sporazuma o zajedičkim preduzećima Rusija ima sve šanse da izgradi gasovod pre konkurentskog Nabuka, i da uzme sve slobodne potrošače na jugu i u centru Evrope.

List međutim ukazuje da za izgradnju Južnog toka još nema dozvole od Turske za postavljanje gasovoda po dnu Crnog mora.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Gasovod, Gas, Južni tok

Lokacija: Rusija

Kompanije: Gasprom


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>
PON
07UTO
08SRE
09ČET
10PET
11SUB
12NED
13

Povezani naslovi