emg home
RSS

Pobunjenici slave, borbe oko Gadafijevog kompleksa

22. avgust 2011. | 09:00 18:31

Izvor: Beta

Grad: Tripoli

Žestoke borbe vode se danas oko u Tripoliju oko kompleksa zgrada gde je bio komandni centar libijskog vođe Muamera Gadafija, dok pobunjenici slave pobedu u glavnom gradu, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Pobunjenici su juče preuzeli kontrolu nad najvećim delom libijske prestonice, do tada uporišta Gadafija i vladinih snaga, ali upozoravaju da još postoje džepovi otpora Gadafijevih pristalica.

Izveštači Frans presa sa lica mesta javljaju da su danas oko podne pobunjenici u kamionima, kombijima i kolima masovno počeli da pristižu iz zapadnog dela grada u centar, i da slave pobedu mašući oružjem i trubeći.

Vozila se kreću ka Zelenom trgu, simboličnom mestu gde su pristalice režima održavale demonstracije u podršku Gadafija, i koji su pobunjenici preimenovali u "Trg mučenika".

Pobunjenici su naišli na slab otpor dok su zauzimali glavni grad, krećući se ka centru sa istoka, juga i zapada, navodi BBC.

Portparol pobunjenika rekao je da Gadafijeve snage još kontrolišu između 15 i 20 odsto Tripolija.

Tenkovi su jutros izašli iz Gadafijevog kompleksa Bab al Azizija i počeli da pucaju na pobunjenike koji su pokušali da prodru unutra, rekao je jedan portparol pobunjenika. Izveštači stranih agencija navode da se čuje pucanje i snažne eksplozije iz pravca kompleksa.

Ne zna se gde je Gadafi u ovom trenutku. Diplomatski izvor rekao je Frans presu da je moguće da je Gadafi još uvek u kompleksu Bab Al Azizu. On nije viđen u javnosti od maja, mada su emitovane njegove audio sa nenaznačenih lokacija.

Muamer Gadafi još se nalazi u Libiji, izjavio je danas portparol Pentagona, pukovnik Dejvid Lapan.


"Mislimo da je još u zemlji. Nemamo informacije koje bi naznačile da je on napustio zemlju", rekao je pukovnik Lapan novinarima, bez dodatnih detalja.

Gadafi je juče preko državne televizije ogorčeno pozivao Libijce da brane njegov režim, a u međuvremenu pobunjenici su saopštili da su zarobili dva njegova sina, Seifa al Islama i Mohameda. Hvatanje Seifa al Islama, kog traži Međunarodni krivični sud u Hagu, potvrdile su pobunjeničke vlasti, ali nisu pružile više detalja, dok je Mohamed u kućnom pritvoru. On je Al Džaziri rekao da je njegova kuća opkoljena.

Istovremeno, NATO je saopštio da će avijacija tog saveza nastaviti da patrolira u vazdušnom prostoru Libije sve dok se sve trupe verne režimu Moamera Gadafija ne predaju ili ne vrate u kasarne. Jedan NATO-zvaničnik je danas izjavio da Gadafi mora smesta da se preda kako bi spasao brojne živote i omogućio mirnu tranziciju vlasti.

EU je ocenila da se kraj Gadafijevog režima nazire, a predsednik SAD Barak Obama ga je pozvao da ode sa vlasti.

Mnoge zemlje su već priznale Nacionalni prelazni savet kao legitimnog predstavnika libijskog naroda.

 Britanija je navela da će uskoro odmrznuti oko 20 milijardi dolara blokiranih libijskih sredstava da bi pomogla pobunjenicima da uspostavi red, Francuska je najavila planove za organizovanje sastanka međunarodne Kontakt grupe o Libiji iduće nedelje, Italija je poslala tim u bazu pobunjenika u Bengaziju da pomogne u planiranju rekonstrukcije zemlje i obnavljanje proizvodnje nafte i gasa.

"Njegovo (Gadafi) vreme je isteklo. Nema alternative tome da se preda i prepusti pravdi", rekao je danas italijanski ministar inostranih poslova Franko Fratini.

"Njegov režim se raspada. Gadafi mora bezuslovno da prestane da se bori", rekao je britanski premijer Dejvid Kameron u Londonu. On je rekao da će Britanija i druge zemlje sada pomoći tranziciju Libije u slobdnu i demokratsku zemlju.

Kameron je rekao da će britanske diplomate preći iz Bengazija na istoku u Tripoli čim bude bezbedno.

Nemačka je takođe najavila da će deblokirati zamrznuta libijska sredstva čim režim ode. Nemački šef diplomatije Gido Vestervele rekao je da je oko sedam milijardi evra zamrznuto u Nemačkoj i da bi ta sredstva mogla da se koriste za obnovu Libije. 

"Libijski narod ima pravo na ovaj novac", rekao je on.

U Briselu Evropska unija je u saopštenju obećala da će nastaviti da "podržava zemlju u njenoj demokratskoj tranziciji i ekonomskoj rekonstrukciji" na osnovu socijalne pravde, teritorijalnog integriteta i uključenja u međunarodnu zajednicu.

EU je dala 150 miliona humanitarne pomoći Libiji tokom rata, a u maju je de fakto priznala Nacionalni prelazni savet pobunjenika time što je otvorila diplomatsku kancelariju u Bengaziju.

Rusija očekuje "neizbežan" prenos vlasti na libijske pobunjenike posle zauzimanja Tripolija, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Dramatični preokret u sukobu u Libiji jasno pokazuje neizbežan prenos vlasti u zemlji na pobunjenike", navodi se u saopštenju. 

Egipat i Kuvajt priznali su danas Prelazni nacionalni savet, koji predstvlja libijske pobunjenike, kao legitimnog predstavnika libijskog naroda, a Organizacija za islamsku saradnju čestitala im je "uspeh u revoluciji".

"Država Kuvajt ponavlja podršku Savetu, jedinom i legitimnom predstavniku libijskog naroda", rekao je portparol kuvajstkog Ministarstva inostranih poslova, prenela agencija Kuna.

Generalni sekretar Arapske lige Nabril al Arabi izrazio je danas "punu solidarnost" te organizacije sa pobunjeničkom vladom u Libiji.

Al Arabi je u saopštenju izrazio "punu solidarnot sa aktuelnim naporima Nacionalnog prelaznog saveta", političkog tela pobunjenika, i izrazio nadu da će Savet uspeti da uvede novu eru i da "očuva regionali integritet Libije, kao i njen suverenitet i njenu nezavisnost".

Svetske vođe su takođe upozorile na moguću eskalaciju nasilja ukoliko Gadafi pokuša da zadrži vlast.

Oni su pozvali Gadafija da se suoči sa pravdom i da se preda Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), koji je libijskog vođu optužio za zločine protiv čovečnosti. Takođe je optužen Gadafijev sin Seif al Islam Gadafi i vođa libijske obaveštajne službe.

"Postoji rizik od eskalacije nasilja. Situacija je veoma opasna sa raznim grupama milicija u kojima se nalaze naoružani i raspušteni besni maladi ljudi. Najbolje bi bilo da se režim preda i položi oružja", rekao je švedski premijer Fredrik Rajnfeld švedskoj novinskoj agenciji TT.

Italijanski ministar Fratini je rekao da više nema prostora za posredovanje, kojim bi se Gadafiju omogućilo da ode u izgnanstvo ili da ostane u Libiji, već da sada on mora da preda vlast.

Južna Afrika koja je kritikovala NATO zbog bombardovanja Libije i vodila neuspele napore Afričke unije da posreduje između pobunjenika i Gadafija, navela je da nije poslala nikakve avione u Libiju da evakuiše Gadafija niti je dobila zahtev od njega u tom smislu.

Malta je takođe demantovala izveštaje da je Gadafi na putu ka tom mediteranskom ostrvu blizu severne Afrike. 

 

Vođa Saveta: Nadam se da će Gadafi biti uhvaćen živ

Vođa libijskog Prelaznog nacionalnog saveta Mustafa Abdel Džalil izjavio je danas da je vreme Moamera Gadafija "prošlo" ali i izrazio zabrinutost zbog poteza odmazde članova pojedinih pobunjeničkih grupa.

Na konferenciji za štamu u Bengaziju, uporištu pobunjenika na istoku Libije, Abdel Džalil je rekao da u ovom trenutku ne zna gde se Gadafi nalazi.

On je rekao da bitka za Tripoli još nije gotova i da nekoliko sektora libijske prestonice još nije pod pobunjeničkom kontrolom, uključujući i kvart Bab al-Azizija gde se nalazi Gadafijev glavni štab.

"Ne možemo reći da su naši revolucionari preuzeli potpunu kontrolu nad Tripolijem. Bab al-Azizija i neke zone oko nje još nisu pod našom kontrolom i prema tome ne znamo da li se Gadafi tamo nalazi", rekao je Abdel Džalil.

Lider pobunjenika je izrazio nadu da će Gadafi biti uhvaćen živ da bi mogao da ima pravedno suđenje.

"Pravi trenutak pobede biće kada Gadafi bude uhvaćen", rekao je Abdul Džalil.

On je rekao da će otputovati u Tripoli kada taj grad bude potpuno slobodan.

Džalil je izrazio zabrinutost zbog akata odmazde nekih pobunjeničkih boraca i dodao da bi nastavak takvih akcija mogao da bude razlog za njegovu ostavku.

On je rekao da poštuje vođe raznih oružanih grupa ali da ga "zabrinjavaju neke akcije njihovih pristalica". "To bi mogao da bude razlog za moju ostavku", upozorio je Abdel Džalil.

"Strogo se protivim bilo kakvim pogubljenjima van zakona, bez obzira na to šta je počinjeno", dodao je vođa Prelaznog saveta.

On je naglasio da će pukovniku Gadafiju biti obezbeđeno fer suđenje ali da ne može da zamislm kako će se braniti od zločina koje je počinio protiv libijskog naroda i sveta.

"Moja uloga posle pada Gadafija će se nastaviti, osim ako izgubim kontrolu nad aspiracijama i ciljevima. Očekujem da će libijski mladi ljudi i revolucionari biti dorasli odgovornosti", dodao je.

Podvukao je da su zarobljeni Gadafijevi sinovi Mohamed i Saif al Islam "pod kontrolom revolucionara i da se nalaze na sigurnom mestu".

Mustafa Abdel Džalil je bio ministar pravde u Gadafijevoj vladi ali je napustio Gadafija i pridružio se pobunjenicima u februaru zbog toga što je pucano na civile i ubrzo zatim je postao vođa Prelaznog veća. Kako navodi Bi-bi-si (BBC), on je u poziciji da igra ključnu ulogu u budućoj libijskoj vladi.

 

Libijska državna televizija ne emituje program

Libijska drzavna televizija Al-Džamahirija prestala je danas rano posle podne da emituje program, ali navodi krugova bliskih opoziciji da su je pobunjenici preuzeli nisu potvrđeni.

Opozicioni sajtovi objavili su da su pobunjenici, koji su juče ušli u Tripoli a danas i u kvartove u centru grada, ušli u zgradu drzavne televizije, ali ta informacija nije potvrđena iz nezavisnih izvora.

Nakon što je emitovanje programa na Al Džamahiriji prestalo, ekran je bio potpuno crn, a potom se, nakon nekoliko minuta, u donjem desnom uglu pojavio logo.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Libijska kriza

Lokacija: Libija

Ličnosti: Moamer el Gadafi, Barak Obama, Seif al Islam, Mohamed Gadafi


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>
PON
24UTO
25SRE
26ČET
27PET
28SUB
29NED
30

Povezani naslovi

  • Gadafijev sin: Borićemo se do smrti

    01. septembar 2011. 10:09 |

  • Gadafijev sin se pojavio se pred novinarima

    23. avgust 2011. 09:08 |

  • Obama: Kraj dugog i bolnog poglavlja za Libijce

    21. oktobar 2011. 09:10 |