emg home

RSS

Mirou: Poreban novi model rasta

14. maj 2010. | 16:11

Izvor: Beta

Grad: Zagreb

Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Tomas Mirou ocenio je danas u Zagrebu da je državama u tranziciji u kojima posluje ta banka potreban novi model ekonomskog rasta."Ono što je potrebno regionu je snažan, ali održivi i postojaniji rast privrede. To zahteva novi program rasta utemeljen na onom što je naučeno iz ranijivosti koje je pokazala kriza", kazao je Mirou na sednici Odbora guvernera EBRD u okviru Godišnje skupštine.

Mirou je rekao da su sastavni delovi tog novog modela rasta poboljšanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, obrazovnog sistema, inrfastrukturnih projekata koji pospešuju regionalne integracije, ali i unapređenje energetske efikasnosti.

Naglasio je da EBRD preduzima korake kako bi pojačala svoje angažovanje u zemljama u tranziciji.

Evropska banka za obnovu i razvoj je u 2009. godini uložila 727 miliona evra u zemlja zapadnog Balkana i 477 miliona evra u države u ranoj fazi tranzicije, naglasio je Mirou.

Predsednik EBRD je istakao i da će ta banka raditi na jačanju finansijskog sektora i ubrzanju razvoja lokalnih tržišta kapitala, a podržaće i razvoj infrastrukture.

U Zagrebu je danas pre podne počela dvodnevna Godišnja skupština EBRD, na kojoj učestvje i delegacija Srbije.

Očekuje se da će večeras Odbor guvernera EBRD doneti odluku o povećanju kapitala banka za 50 odsto, na 30 milijardi evra. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Ekonomska politika

Ličnosti: Tomas Mirou

Institucije: EBRD


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>
PON
07UTO
08SRE
09ČET
10PET
11SUB
12NED
13

Povezani naslovi