emg home
RSS

EBRD odobrila 10 miliona evra Erste banci za kredite agraru

16. avgust 2011. | 10:59

Izvor: Emg.rs

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je danas da će obezbediti do 10 miliona evra Erste banci u Srbiji za program kreditiranja poljoprivrede na osnovu javnih skladišnica.

Kako se navodi u saopštenju EBRD-a, ta sredstva namenjena su podeli rizika sa Erste bankom koja će odobravati kredite srpskoj poljoprivredi koristeći kao obezbeđenje javne skladišnice, odnosno potvrde o uskladištenoj robi.

Sredstva za Erste banku, ističe se, biće obezbeđena kroz program EBRD-a čiji je cilj poboljšanje finansiranja poljoprivrede u Srbiji i promovisanje korišćenja javih skladišnica kao kreditnog obezbeđenja.

Kroz taj program EBRD će obezbediti 70 miliona evra za podelu rizika kreditiranja sa bankama u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Od 2010. godine EBRD je odobrio po 20 miliona evra za Sosijete ženeral (Societe Generale) i Kredi agrikol banku (Credit Agricole), kao i 10 miliona evra za Banku Inteza (Intesa) u Srbiji.

Predsednik Izvršnog odobra Erste banke u Srbiji Slavko Carić kazao je da saradnja sa EBRD-om omogućava Erste banci da proširi podršku poljoprivredi u Srbiji.

Evropska banka za obnovu i razvoj je navela da je poljoprivreda ključni sektor u srpskoj ekonomiji koji čini do 15,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije, a istovremeno je Srbija najveći proivođač žitarica u regionu.

EBRD je od 2003. godine investirao više od 365 miliona evra u 29 projekata u poljoprivredi Srbije, navodi se u saopštenju.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi