emg home

RSS

Piter Fejt: Ima razmišljanja i o podeli Kosova

08. jun 2010. | 16:00 20:41

Izvor: Beta

Grad: Brisel

Šef Međunarodne civilne kancelarije i izaslanik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt izjavio je u Briselu da ima razmišljanja i o podeli Kosova, ali da za to postoji veoma slaba podrška u Prištini.

Fejt je rekao da je ambasadorima u Političko-bezbednosnom komitetu Evropske unije u Briselu danas rekao da je to pominjao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

Evropska unija je spremna, predočio je on, da odigra vodeću ulogu odmah pošto Međunarodni sud pravde saopšti svoje savetodavno mišljenje. "Imaćemo prave poruke i osnovu za konstruktivno angažovanje", rekao je on.

"Kad je reč o severu Kosova, mislim da postoji veoma slaba podrška Prištine za podelu. Kad kažem veoma slaba, onda nije na meni da kažem kakva rasprava i rešenja mogu biti nađena u direktnom razgovoru Prištine i Beograda", kaže on.

On je naveo da je ambasadorima u Političko-bezbednosnom komitetu EU rekao da ima pominjanja podele i da je o tome govorio i patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

Nova priznanja Kosova posle mišljenja suda u Hagu

Fejt je takođe rekao da će nova priznanja nezavisnosti Kosova uslediti pošto Međunarodni sud pravde u Hagu da savetodavno mišljenje o proglašenju nezavisnosti Kosova. Naglašavajući da govori u ime zemalja koje su priznale nezavisnost, Fejt je rekao da jeste važno sačekati odluku suda u Hagu, ali da će to biti mešovito mišljenje koje će unekoliko dati zadovoljenje Beogradu i određenu podršku Kosovu, što će otvoriti vrata novim priznanjima nezavisnosti.

Fejt je u svojstvu specijalnog izaslanika Evropske unije na Kosovu danas, zajedno s šefom Euleksa Ivom de Kermabonom, podneo izveštaj Političko-bezbednosnom komitetu EU.

On je primetio da stavovi suda u Hagu neće ništa promeniti u stavu zemalja koje su priznale Kosovo. "Savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde nije obavezujuće, ali je važno, dodao je Fejt, jer će postaviti osnovu na terenu, u pitanju gde međunarodno pravo nije jasno artikulisano u pogledu nezavisnosti država ili naroda. To će umnogome ojačati međunarodni zakon i biće od velike važnosti za donošenje odluka i rešenja, ocenio je Fejt.

On je rekao da je Kosovo ostvarilo vidan napredak i ukazao na to da je i srpska zajednica južno od Ibra odlučila da u opštinama gde čini većinu preuzme odgovornosti i uključi se u kosovske institucije. Fejt je primetio da to može biti uzor i za sever Kosova i naglasio da se EU zalaže za to da se omogući poboljšanje ekonomske i socijalne situacije Srba na severu Kosova. Fejt je naglasio da to ne može biti zamrznut sukob.

 

Ivanović: Fejt daje političke izjave, a ne stručne ocene

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović osudio je danas izjavu Pitera Fejta da će nova priznanja nezavisnosti Kosova uslediti pošto sud u Hagu da mišljenje o nezavisnosti Kosova. Ivanović je ocenio da je to što Fejt govori politička izjava, a ne stručna ocena jer nijedan stručnjak nije ostavio takvu mogućnost.

"Fejt, zbog takvih stavova nije sagovornik Beograda, tim izjavama ne pomaže da se situacija stabilizuje. Takve izjave mogu da zaustave odnose na terenu jer su proalbanske i motivisane ko zna kakvim interesima", kazao je Ivanović i dodao da Fejtova izjava ne doprinosi poverenju u međunarodne institucije.

Fejt bi morao da bude neutralan, a izjave kao ova pokazuju da on to ne može da bude, iako bi morao, kazao je Ivanović i izjavio da žali što deo Fejtove ličnosti, koji je vezan za Međunarodnu civilnu kancelariju i upravljačku grupu, koju čine zemlje koje su priznale nezavisnost, ima veći uticaj na njega.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Status Kosova, Podela Kosova

Ličnosti: Oliver Ivanović, Piter Fejt, Iv De Kermabon

Institucije: Euleks, Međunarodna civilna kancelarija na Kosovu, Međunarodni sud pravde


Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>
PON
31UTO
01SRE
02ČET
03PET
04SUB
05NED
06

Povezani naslovi