emg home
RSS

Održana sednica UO Saveta za primenu mira

01. jul 2010. | 08:52

Izvor: Beta

Grad: Sarajevo

Politički direktori, članovi Upravnog odbora Saveta za primenu mira u BiH, završili juče dvodnevni sastanak u Sarajevu, na kom su posebno pozdravljene inicijative za pomirenje i regionalnu saradnju.

Pohvaljeni su i napori koje su zemlje u regionu preduzimale kao odgovor na pitanja iz prošlosti BiH i nedavne posete i kontakti lidera susednih zemalja.

Upravni odbor je pozdravio je činjenicu da je Skupština Srbije usvojila Deklaraciju o Srebrenici, ali i nameru regionalnih lidera da prisustvuju obeležavanju 15. godišnjice genocida u Srebrenici.

Pozdravljen je i napredak koji je BiH postigla u ispunjenju uslova za liberalizaciju viznog režima sa EU i još jednom je data podrška perspektivi BiH za članstvo u EU.

Savet je pozvao vlasti BiH da bez odlaganja usvoje zakon o popisu stanovništva, što je potrebno za dalji napredak BiH ka EU i ključni je instrument za socijalni i ekonomski razvoj.

Upravni odbor Saveta je zabrinut zbog kašnjenja usklađivanja Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, u skladu s presudom Evropskog suda za ljudska prava.

Vlasti u BiH pozvane su da bez odlaganja uklone prepreke za početak uništenja viška naoružanja i municije.

"Članice Upravnog odbora iz EU istakle su da EU neće moći da razmotri prijavu BiH za članstvo u EU sve dok ne bude doneta odluka o tranziciji Kancelarije međunarodnog predstavnika za BiH u ojačano prisustvo
EU", saopštila je Kancelarija.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Evro-integracije, Rezolucija o ratnim zločinima

Lokacija: BiH

Institucije: EU, Kancelarija međunarodnog predstavnika za BiH, Savet za primenu mira u BiH


Unesite tekst komentara:

<<

15. avgust - 21. avgust 2011.

>>