emg home

RSS

Diplomata švercovao cigarete vredne milion evra

06. jul 2010. | 09:16 13:27

Izvor: Beta

Diplomata strane zemlje akreditovan u Srbiji i njegov vozač koji su uhvaćeni u švercu cigareta i koji se nalaze u zatvoru u Gracu naneli su austrijskoj državi poresku štetu od 700.000 evra, a vrednost švercovanog duvana iznosi oko milion evra, navedeno je u saopštenju austrijskog ministarstva finansija.Kako se navodi u saopštenju, u proleće su carinske vlasti uhapsile diplomatu strane zemlje na službi u Srbiji i njegovog vozača i zaplenile oko 160.000 švercovanih cigareta.

Već prošle godine su austrijske vlasti, kako je saopštilo Ministarstvo finansija, "iz prometa povukle diplomatski auto ambasade neimenovane zemlje u Beogradu".

"Mnogobrojna vozila i diplomatski personal jedne ambasade u Beogradu korišćeni su da se pod okriljem diplomatije u Austriju švercuju cigarete, uglavnom sa Kosova, uz pomoć organizovane grupe srpskih kriminalaca", navodi se u saopštenju.

Diplomata i njegov vozač kojima se, prema navodima saopštenja, već sudi u Gracu, priznali su da su u vremenskom periodu od dve godine u 36 vožnji prošvercovali oko pet miliona cigareta, odnosno oko 25.000 boksova.

Prema navodima austrijskog ministarstva, proteklih meseci postignuti su u dalji uspesi u zaustavljanju šverca cigareta sa Balkana.

Tako je blizu Graca, u rutinskoj kontroli jednog hrvatskog autobusa, nedavno nađeno 20.000 cigareta koje su došle iz Bosne.

U saopštenju se takođe navodi da su carinske vlasti u Gracu u prvoj polovini ove godine razotkrile šverc oko 19 miliona švercovanih cigareta.

Najvećim delom je reč o robi koja dolazi sa Kosova, iz Ukrajine, Bosne i Hrvatske. Udeo falsifikovanih cigareta je oko 35 odsto.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Šverc

Lokacija: Austrija


Unesite tekst komentara:

<<

26. decembar - 01. januar 2012.

>>
PON
26UTO
27SRE
28ČET
29PET
30SUB
31NED
01

Povezani naslovi