emg home
RSS

Štampa: Zagreb traži izručenje 12 državljana Srbije

06. jul 2010. | 11:47

Izvor: Večernji list

Grad: Zagreb

Hrvatska je raspisala poternicu za šezdesetak osoba koje imaju srpsko državljanstvo, ali, prema nedavno potpisanom sporazumu o izručenju, od Srbije može da traži izručenje njih 12, piše danas Večernji list.Prema navodima zagrebačkog dnevnika, hrvatski tajkun iz 1990-tih Josip Gucić, protiv kojeg je pokrenuto nekoliko krivičnih postupaka pred više sudova, mogao bi da bude prva osoba koju će Srbija, primenjujući nedavno potpisan Sporazum o izručenju domaćih državljana, izručiti Hrvatskoj.

List podseća da je prema podacima MUP-a i Ministarstva pravosuđa Hrvatske, hrvatska policija raspisala poternice za šezdesetak osoba koje imaju srpsko državljanstvo, ali da se prema sporazumu o međusobnom izručivanju previđa mogućnost ekstradicije samo onih koji su u drugoj zemlji procesuirani za krivična dela organizovanog kriminala i korupcije.

Svih 12 srpskih državljana čije će izručenje Hrvatska tražiti su osumnjičeni za korupciju, navodi Večernji list. U tekstu se podseća da bi Gucić trebalo da ima pasoš Srbije, jer je poreklom s Kosova, a otišao je u Srbiju krajem 2008. poručivši da ne namerava da se odazove sudskim pozivima iz Hrvatske.

List navodi da je Gucić svojevremeno bio osuđen na dve godine zatvora zbog podmićivanja sudskog veštaka kojem je obećao 50.000 evra da bi dobio pozitivno mišljenje u istražnom postupku koji je protiv njega bio pokrenut.

Protiv Gucića i još četiri osobe koje su bile članovi uprave otvoren je i postupak zbog privatizacije Osječke pivovare, i to zbog zloupotrebe položaja i falsifikovanja dokumentacije.

Sudi mu se i na Županijskom sudu u Rijeci jer je kao direktor Brodokomerca na kriminalan način stekao stan u Rijeci, piše Večernji list.

Vrhovni sud je prošle je godine poništio presudu kojom je bio oslobođen za zloupotrebu položaja i ovlašćenja i za prisvajanje četiri miliona kuna malverzacijama u dokapitalizaciji Slavonija osiguranja.

U tekstu se podseća i da će prva osoba koju će Srbija tražiti od Hrvatske biti Sretko Kalinić, jedan od optuženih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Sudstvo, Policija

Lokacija: Hrvatska


Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi