emg home
RSS

Sanaderu blokirana imovina

13. decembar 2010. | 11:06 14:27

Izvor: Beta

Grad: Zagreb

Direktor Ureda za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala Dinko Cvitan izjavio da je imovina bivšeg premijera Ive Sanadera, koji se nalazi u austrijskom pritvoru, blokirana.

Cvitan je rekao da je državno tužilaštvo daleko od podizanja optužnice jer treba da ispita oko 100 svedoka i da napravi finansijsko veštačenje.

Portparol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić potvrdio je danas da je taj sud blokirao imovinu bivšeg premijera Ive Sanadera i njegove uže porodice.

On je novinarima u Zagrebu rekao da su blokirani računi Sanadera i članova njegove uže porodice u nekoliko banaka u Hrvatskoj, kao i poslovni udeli u firmama u kojima je Sanader suvlasnik, a među blokiranima su i računi njegove supruge i dve ćerke.

Prema njegovim rečima, mere se ne odnose na vilu u Kozarčevoj ulici u Zagrebu u kojoj živi porodica Sanader.

Blokadu imovine tražio je USKOK koji bivšeg premijera tereti za udruživanje za činjenje krivičnog dela i zloupotrebe položaja i ovlašćenja u slučajevima izvlačenja novca iz državnih firmi i ministarstava preko marketinške agencija Fimi-medija, ali i za nezakonito poslovanja Hrvatske elektroprivrede s Diokijem.

Portparolka hrvatskog Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić potvrdila je ranije danas agenciji Beta da će to ministarstvo austrijskim vlastima danas uputiti zahtev za izručenje bivšeg premijera i ostale potrebne dokumente.

Bivši premijer je uhapšen u petak na naplatnim kućicama na autoputu kod Salzburga, a istražni sudija mu je odredio 14-odnevni pritvor.

Sanadera je juče ponovo ispitao istražni sudija i on je odbacio optužbe iz Hrvatske, rekao je njegov austrijski advokat Verner Zupan.

Zupan je dodao da se Sanader nije izjašnjavao o ubrzanom izručenju, jer o tome treba da se, po austrijskom zakonu, izjasni za 14 dana kada mu ističe pritvor.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Borba protiv organizovanog kriminala

Lokacija: Hrvatska

Ličnosti: Krešimir Devčić, Ivo Josipović, Dinko Cvitan, Vesna Dovranić, Verner Zupan

Institucije: Ured za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala

Kompanije: Fimi-media


Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi