emg home
RSS

Josipović: Očekujem pravednu kaznu za zločine

09. decembar 2010. | 09:05

Izvor: Beta

Grad: Zagreb

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio, reagujući na smanjenje kazne oficiru JNA Veselinu Šljivančaninu, kako očekuje da će pravedna kazna stići one koji su naredili zločine.

"Nezavisno o presudi Šljivančaninu i presudama neposrednim počiniocima zločina na Ovčari koje je izrekao sud u Beogradu, nalogodavci zločina nisu kažnjeni. Predsednik Hrvatske očekuje da će, iako već sada zakasnjela, pravedna kazna dostići one koji su naredili strašne zločine u Vukovaru i na drugim stratištima, saopšteno je iz kabineta hrvatskog predsednika.

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je da je teško slušati o smanjenju kazne Šljivančaninu u trenutku dok su Ratko Mladić i Goran Hadžić na slobodi. "Teško je prihvatljiva bilo kakva činjenica koja bi govorila da Šljivančanin nešto nije znao. On je bio visoko pozicioniran", rekla je ona.

Prema njenim rečima, svi treba da se potrude da odgovorni za zločine u Vukovaru i na Ovčari dobiju primerene kazne.

Direktorka Vukovarske bolnice Vesna Bosanac ocenila je da je smanjenje kazne Šljivančaninu sramotno i istakla da je za te zločine bilo malo i 17 godina zatvora, na koliko je Šljivančanin prvobitno osuđen. "Presuda dokazuje teoriju da Haški sud nije pravedan sud i da ne sudi na osnovu činjenica koje su svima poznate, nego prema ko zna čemu", dodala je Vesna Bosanac, koja je u Hagu bila svedokinja u postupku protiv Šljivančanina.

Predsednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracionih logora Danijel Rehak smatra da je na delu igra velikih malima. "Da je na Ovčari počinjen zločin nad Amerikancima ili Francuzima, Šljivančanin bi završio na električnoj stolici. Ovako, koga briga za tamo neki mali narod na Balkanu", izjavio je Rehak.

Funkcioner vladajuće Hrvatske demokratske zajednice Andrija Hebrang izjavio je da je po logici stvari, Šljivančanin bio nadređen vojnoj policiji. Do sad sam čuo da se kažnjava po komandnoj odgovornosti, a sad prvi put čujem da se oslobađa po komandnoj odgovornosti", rekao je on.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi