emg home
RSS

Međunarodna poternica za Sanaderom

10. decembar 2010. | 09:54 14:01

Izvor: Beta

Grad: Zagreb

Hrvatska policija jutros objavila poternicu za bivšim premijerom Ivom Sanaderom, a hrvatski mediji javljaju da je u toku pretres njegove kuće u Zagrebu.

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je poternicu objavilo na svojim Internet-stranicama, na osnovu zahteva Ureda za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, a zbog sumnje u udruživanje radi činjenja krivičnog dela i zloupotrebe položaja i ovlašćenja.

Istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić odredio je sinoć jednomesečni pritvor Sanaderu zbog opasnosti od bekstva i uticaja na svedoke, a tužilaštvo je tražilo od policije njegovo hapšenje.

 

Sanader poručio da se vraća

Zagrebački advokat Mate Matić izjavio je da mu se Sanader javio i poručio da nije u bekstvu i da će se za tri-četiri dana vratiti u Hrvatsku.

Advokat je rekao novinarima da mu je bivši premijer rekao da je na ranije dogovorenom putovanju i zamolio ga da se u njegovo ime javi institucijama koje za njim možda tragaju.

Saborski poslanik iz Hrvatske demokratske zajednice Jerko Rošin izjavio je danas da se čuo sa Sanaderom, koji mu je rekao da se do kraja dana vraća u Hrvatsku.

 

WikiLeaks: Sanader pod istragom od početka godine

Glavni državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić rekao je diplomatama SAD u Hrvatskoj još u januaru da je Sanader predmet nekoliko istraga o korupciji, navodi se u dokumentima koje je obelodanio WikiLeaks, prenose jutros hrvatski mediji.

"Tužioci sprovode istragu protiv bivšeg premijera koja bi najmanje u jednom slučaju mogla rezultirati optužnicom, a otkrivaju i dokaze u nekoliko drugih slučajeva u koje je takođe umešan Sanader", navela je ambasada SAD u Zagrebu početkom godine.

Prema pisanju zagrebačkog dnevnika, slučaj za koji su tužioci najviše zainteresovani uključuje ilegalno posredovanje između Sanaderovih prijatelja i Hypo Alpe Adria banke.

Gardijan navodi kako se iz tih dokumenata vidi slika Hrvatske kao zemlje prožete korupcijom, ali se i odaje priznanje kampanji borbe protiv korupcije koju je preduzela premijerka Jadranka Kosor, piše Večernji list.

U izveštajima se takođe navodi da tužioci smatraju kako bivši potpredsednik Vlade Damir Polančec neke akcije nije mogao da preduzima bez znanja Sanadera.

U drugom dokumentu iz oktobra prošle godine navodi se da je predsednik Hrvatske privredne komore Nadan Vidošević rekao ambasadoru SAD da Sanader pokušava da natera Vladu da prekine istrage vezane za korupciju.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi