emg home
RSS

Sanader: O privatizaciji INA raspravljali Vlada i vrh HDZ-a

12. oktobar 2010. | 16:43

Izvor: Beta

Grad: Zagreb

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader svedočio danas pred saborskom istražnom komisijom o privatizaciji INA, o svojim saznanjima vezanim za ugovore hrvatske naftne kompanije i strateškog partnera MOL-a.

U višečasovnom svedočenju, Sanader je rekao da je o svim političkim odlukama, pa tako i o onima vezanim za INA, bili upoznati predsedništvo Hrvatske demokratske zajednice i koalicija i da je tadašnja potpredsednica Vlade Jadranka Kosor učestvovala u završnoj fazi pregovora s MOL-om.

Jadranka Kosor je više puta demantovala da je išta znala o izmenama ugovora INA-MOL, kojim je mađarska kompanija dobila veća upravljačka prava nego što ima akcija.

"U mojoj vladi prva potpredsednica, moja prva zamenica, bila je Jadranka Kosor. U svim ključnim stvarima učestvovala je ne samo ona, već svi ključni ljudi. Tako se radi, to je najnormalnije", istakao je bivši premijer.

Na pitanje kako gleda na to što se iz HDZ-a odgovornost za donošenje spornih odluka prebacuje na njega i bivšeg ministra privrede i potpredsednika Damira Polančeca, Sanader je rekao da to ne želi da komentariše.

Na pitanje zašto je napustio premijersku funkciju, Sanader je odgovorio da nije bio spreman da trguje hrvatskom teritorijom. "U pregovorima sa EU tražen je deo hrvatskog mora. Nisam bio spreman trgovati hrvatskom teritorijom i zato sam otišao", poručio je Sanader.

Sanader je govorio i o izmeni akcionarskog ugovora kojim je MOL s više od 47 odsto akcija, oko dva odsto akcija više od Vlade, dobio mnogo veća upravljačka prava.

Sanader je negirao da je lično pregovarao s predstavnicima MOL-a, dodavši da bi bilo apsolutno pogrešno da je njegova vlada išla na raskid ugovora s MOL-om jer bi to bila pogrešna poruka i po strane i domaće investitore.

Istražna komisija mora Saboru da dostavi izveštaj do 23. oktobra.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Naftna industrija, Vlasnički odnosi

Lokacija: Hrvatska

Ličnosti: Ivo Sanader, Jadranka Kosor

Institucije: Vlada Hrvatske, Sabor Hrvatske, Hrvatska demokratska zajednica

Kompanije: MOL, INA


Unesite tekst komentara:

<<

06. decembar - 12. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi