emg home
RSS

Wikileaks: Tadić se žalio na kriminal u CG

11. decembar 2010. | 12:31

Izvor: Beta

Grad: Podgorica

Predsednik Srbije Boris Tadić žalio se SAD na "ogroman problem" organizovanog kriminala s kojim se suočava Crna Gora, objavio je Wikileaks.

Tadić i njegovi savetnici su američkoj ambasadorki u Beogradu Meri Vorlik početkom godine ukazali na problem organizovanog kriminala u Crnoj Gori tražili od SAD pomoć u tom smislu.

Podgorička štampa prenela je navode iz američkih diplomatskih depeša o sastanku ambasadorke SAD sa državnim vrhom Srbije, neposredno nakon njenog stupanja na dužnost u Beogradu, u januaru ove godine.

Prema tim depešama predsednik Tadić je na sastanku s Vorlikovom, posle predaje akreditiva 28. januara ove godine, "prokomentarisao ogroman problem organizovanog kriminala s kojim se suočava Crna Gora i "tražio podršku SAD-a".

Tadić je u razgovoru sa ambasadorkom SAD "podvukao privrženost Srbije saradnji sa SAD na otklanjanju niza prijetnji, uključujući i organizovani kriminal, korupciju, terorizam i narkotike", zatražio je saradnju sa tom zemljom "na brojnim poljima, ukazujući na uspeh nekoliko zajedničkih operacija protiv (dilera) narkotika".

"Tadić je ustvrdio da je preduzimanje tako osetljivih operacija politički riskantno, a da bi Srbija nastavila da radi pravu stvar. Srbija se, međutim zauzvrat nada podjednako snažnom bilateralnom angažovanju u drugim područjima i očekuje podršku u ovim naporima s drugim zemljama u regionu", navela je u izveštaju prosleđenom Vašingtonu američka ambasadorka u Beogradu.

Mediji prenose i izveštaj ambasadorke SAD sa sastanka sa Tadićevom savetnikom za spoljnu politiku Jovanom Ratkovićem od 3. februara ove godine, u kojem se takođe pominje Crna Gora.

Ratković je tada prokomentarisao da su odnosi Srbije i Crne Gore "na najnižem nivou u istoriji".

Objasnio je da je crnogorska vlast "morala da se distancira od Beograda kako bi pobedila na referendumu o nezavisnosti" i da je "sada, kada više ne postoje pitanja koja ih razdvajaju, lopta kod Podgorice".

"Ostaje da se vidi da li će Crna Gora Srbiju smatrati strateškim partnerom ili strašilom", prokomentarisao je Ratković i ocenio da će "važan kriterijum biti to kako se Crna Gora nosi sa organizovanim kriminalom".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Organizovani kriminal

Ličnosti: Boris Tadić, Jovan Ratković, Meri Vorlik

Kompanije: WikiLeaks


Unesite tekst komentara:

11. decembar 2010. 18:32:40

| crnogorac

0

Šarić nije obrnuo milijardu evra u CG no u Srbiji. To je radio godinama. Ne bi ga niko u Srbiji dirao da se nije zamjerio Amerima. Prema tome Tadiću gledaj u svoje dvorište. Prvo gredu iz svog oka pa trn u tuđem.

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>