emg home
RSS

Van Rompej: EU predana evropskoj perspektivi regiona

06. jul 2010. | 09:56 11:05

Izvor: Beta

Grad: Zagreb

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej izjavio je danas u Zagrebu da je Evropska unija predana evropskoj perspektivi i stabilnosti Jugoistočne Evrope.

Posle razgovora s predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, Van Rompej je novinarima rekao da je to i najvažnija poruka njegove posete regionu. On je pohvalio napredak Hrvatske na putu prema EU, istakavši da je to važno i za sve zemlje regiona i nastavak njihove međusobne saradnje.

"Regionalna saradnja će koristiti svima i ponuditi bolju perspektivu za integraciju regiona u EU", dodao je Van Rompej, naglasivši da će proces proširenja i dalje zavisi od rezultata.

Ivo Josipović rekao je da je hrvatski nacionalni interes da što pre uđe u EU. "Interes nam je i da pomognemo našim susedima da uđu u EU jer je to važno i zbog naše bezbednosti i ekonomskog razvoja", istakao je Josipović.

On je izjavio da očekuje da će poseta Van Rompeja regionu biti doprinos prijemu Hrvatske i ostalih država regiona u EU.

 

Hrvatski uspeh pozitivan signal regionu

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej izjavio juče u Zagrebu da će uspeh Hrvatske na putu prema Evropskoj uniji poslati pozitivan signal ostalim zemljama regiona da je pristupanje EU dostižno.

Posle sastanka s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, Van Rompej je pohvalio napredak Hrvatske u pristupnim pregovorima i istakao da je za konačno pristupanje neophodno ispunjenje svih uslova, uključujući saradnju s Haškim tribnalom.

Van Rompej je pozitivno ocenio hrvatsko-slovenački arbitražni dogovor o rešenju graničnog spora i kazao da je stvoren model kako se bilateralni sporovi mogu rešiti na evropski način.

Predsednik Evropskog saveta je pohvalio je i poboljšanje hrvatskih odnosa sa susedima, posebno sa Srbijom.

Jadranka Kosor je uverena da će Hrvatska do početka 2011. ispuniti sve uslove i zatvoriti sva pregovaračka poglavlja u pregovorima sa EU i da će na proleće biti spremna za potpisivanje pristupnog ugovora.

Najavljeno je da će Van Rompej iz Zagreba otputovati za Prištinu. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi