emg home
RSS

Železnice Federacije BiH i RS u Železničkoj alijansi

14. septembar 2010. | 09:06

Izvor: Beta, Nezavisne novine

Grad: Banjaluka

Železnice Federacije BiH i Republike Srpske priključiće se projektu "Železničke alijanse" i zajedničkom preduzeću "Kargo 10" železnica Slovenije, Hrvatske i Srbije, pišu danas banjalučke "Nezavisne novine".

List navodi da će se na današnjem sastanku u Zagrebu, na koji su pozvani predstavnici železnica Hrvatske, Srbije, Slovenije, Federacije BiH i RS, razgovarati o intenziviranju aktivnosti na saradnji "Železničke alijanse" sa mogućnošću priključivanja Crne Gore i Makedonije, kao i o pripremama za registraciju preduzeća "Kargo 10".

Očekuje se da će prvi voz iz ovog zajedničkog preduzeća krenuti 1. oktobra iz Ljubljane, gde će biti sedište zajedničke kompanije, navodi se u tekstu i dodaje da će u početku ono raditi samo na transportu robe.

Prema saznanjima lista, kasnije postoji mogućnost i putničkog saobraćaja među zemljama bivše Jugoslavije.

U Železnicama RS potvrdili su da će se odazvati sastanku, dok u Železnicama Federacije BiH tvrde da neće prisustvovati sastanku, jer nisu dobili poziv, ali podržavaju ideju o saradnji i zajedničkom nastupu na evropskom transportnom tržištu.

"Na neki način to nam je spas, jer su se železnice u našem regionu zatvorile u svoja dvorišta i na taj način gubile poslove pošto su postale trome", izjavio je izvršni direktor operacija Železnica RS Dušan Spremo.

On je pojasnio da će uloga železnica Federacije BiH i RS biti punjenje robom panevropskog koridora deset, koji prolazi kroz Srbiju, Sloveniju i Hrvatsku, i da će na taj način iskoristiti sistem "Železničke alijanse" za dobijanje prevoza i preuzimanje tereta.

"Na taj način spasićemo naše operatere od nadiranja kompanija iz Austrije, Nemačke i Francuske, jer nema drugog načina da se odupremo, s obzirom na to da imaju daleko veće i modernije kapacitete", kazao je Spremo.

Izvršni direktor za poslove železničkog operatera Železnica Federacije BiH Nijaz Puzić rekao je da nisu pozvani na današnji sastanak u Zagrebu, ali da su svakako zainteresovani za zajedničku saradnju, jer samo na taj način mogu obezbediti nova tržišta i konkurentije nastupiti na njima.

"Kod nas je došlo do zastoja u tom projektu jer se menjala Uprava preduzeća, ali smo apsolutno za saradnju u tom projektu u kojem ćemo više biti logistika", naveo je Puzić.

"Nezavisne novine" navode da će 28. septembra u Sloveniji biti održan sastanak na ministarskom nivou zemalja koje učestvuju u ovom projektu, jer saradnju u međudržavnim projektima treba da verifikuju i državni parlamenti.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Železnica, Kargo 10, Železnička Alijansa

Ličnosti: Dušan Spremo, Nijaz Puzić


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Na Bledu počeo ekonomski forum jugoistične Evrope

    16. sep 2010.

    Bled, Beta

Povezani naslovi