emg home

RSS

Vlada Rumunije najavila otpuštanja zbog uštede

15. jul 2010. | 15:47

Izvor: Beta

Grad: Bukurešt

Vlada rumunskog premijera Emila Boka najavila je danas da će smanjiti broj državnih sekretara, njihovih zamenika i zamenika prefekta i tako uštedeti godišnje 4,5 do pet miliona evra.Broj državnih sekretara smanjuje se sa 57 na 34, a broj zamenika prefekta sa 85 na 43, dok se reformisanje ministarstava nastavlja otpuštanjima zaposlenih.

U današnjem saopštenju vlade se navodi da godošnji troškovi za jednog državnog sekretara, za platu i druge troškove, dostižu do 110.000 evra, dok za zamenika prefekta ti troškovi iznose 77.000 evra godišnje.

Procenjuje se da će vlada od ovog smanjenja uštedeti godišnje između 4,5 i pet miliona evra, a do kraja ove godine uštedeće se dva miliona evra.

Najveći broj zaposlenih treba da otpuste ministarstva rada, zdravlja, i poljoprivrede.

Iz lokalne administracije treba da bude otpušteno više od 50.000 zaposlenih, jer se u javnom sektoru za poslednjih nakoliko godina, pa čak i prošle godine u punoj krizi, isuviše povećao broj angažovanih, dok je sistem ostao neefikasan.

Analitičari, opozicija i uopšte rumunsko javno mnjenje smatraju da je vlada te mere trebalo da preduzme još prošle godine, ali u svakom slučaju, pre 6. maja kada je predsednik Trajan Basesku predstavio drastične mere štednje sa smanjenjem plata za 25 odsto i penzija za 15 odsto.

Vlada Emila Boka se suočava sa velikim budžetskim deficitom koji nije u stanju da smanji, jer nema dovoljan priliv novca u budžet pa je primorana da pribegne drastičnoj štednji i zaduživanju.

Situacija se iskomplikovala kada je Ustavni sud ocenio da je smanjenje penzija neustavno, pa je vlada bila primorana da brzo pronađe novo rešenje kako ne bi izgubila petu tranšu zajma od Međunarodnog monetardnog fonda.

Jedino moguće hitno rešenje u tom momentu je bilo povećanje PDV-a sa 19 na 24 odsto, od 1. jula, što niko u Rumuniji nije podržavao. Ni sama vlada nije bila zadovoljna, ali, kako je to rekao premijer Emil Bok, nije bilo drugog rešenja koje bi MMF odmah prihvatio.

Pre nekoliko dana predsednik Trajan Basesku je tražio da se PDV vrati na 19 odsto i da se uvede porez na sve penzije, što ni premijer, koji je u bliskom političkom partnerstvu sa predsednikom, nije prihvatio jer to oporezivanje ne pokriva prihode od povećanja PDV.

Rumuni su duboko nezadovoljni merama štednje, posebno smanjenjem za 25 odsto inače niskih plata koje dobija najveći broj zaposlenih. Nezadovoljni su i time što za godinu i po koliko je na vlasti vlada Emila Boka ništa nije preduzela za izlazak iz krize i oporavak ekonomije.

Rumunski mediji prenose danas ocenu lista Financial times koji piše da "Rumunija ima vladu koja je u najboljem slučaju nefunkcionalna i u najgorem nesposobna, dok je predsednik Trajan Basesku, koji se ponaša kao slon u staklarskoj radnji, ponovo istupio protiv povećanja PDV i predložio oporezivanje penzija".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Otpuštanja, Ekonomska kriza

Lokacija: Rumunija

Ličnosti: Emil Bok


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>
PON
07UTO
08SRE
09ČET
10PET
11SUB
12NED
13

Povezani naslovi