emg home
RSS

Novi štrajk javnog sektora u Grčkoj prizemljio avione

15. jul 2010. | 15:46

Izvor: Beta

Grad: Atina

Novi štrajk u Grčkoj prizemljio je danas avione na najmanje četiri sata, a poreznici, carinici i vladini radnici izašli su na ulice u znak protesta zbog mera štednje i penzione reforme.Zbog štrajka kontrolora letova, nijedan avion nije poleteo sa grčkih aerodroma do ranog popodneva, a kada je saobraćaj uspostavljen, nastala je gužva jer je previše aviona čekalo na poletanje.

Nekoliko stotina zaposlenih u javnom sektoru okupilo se ispred Parlamenta u Atini, gde poslanici treba da glasaju o penzionoj reformi za zaposlene u javnom sektoru.

Plan Vlade da se u penziju ide pet godina kasnije, sa 65 godina, i olakša otpuštanje zaposlenih, naišao je na oštro protivljenje sindikata.

"Pošto nam je Vlada srezala plate i povećala poreze... prekršila je i svoje predizborno obećanje da neće povećavati starosnu granicu za odlazak u penziju, kao ni penzione doprinose. Vlada koristi finansijsku krizu kao izgovor da ne poštuje naša radnička prava", poručio je Sindikat zaposlenih u javnom sektoru - ADEDY.

Sindikati su danas umalo izbegli propast pregovora sa organizacijama poslodavaca i uspeli da se dogovore o kolektivnom ugovoru koji će garantovati minimalnu zaradu u naredne tri godine, bez obzira na inflaciju u zemljama evro zone.

Grčki zavod za statistiku objavio je danas da je u aprilu nezaposlenost dostigla 11,9 odsto i tako se približila 10-godišnjem rekordu od 12,1 odsto koji je zabeležen u februaru.

Grčka je izbegla bankrot kada je u maju dobila prvu tranšu pomoći od Međunarodnog monetarnog fonda i zemalja zone evra, u iznosu od 110 milijardi evra.

Vlada je za uzvrat sprovela oštre mere štednje što je razgnevilo sindikate i izazvalo talas protesta i štrajkova.

Nekoliko stotina policajaca, vatrogasaca i lučke policije protestovalo je juče u Atini zbog penzione reforme, prema kojoj će za njih minimalna starosna granica za odlazak u penziju biti povećana sa 53 na 60 godina.

Zaposleni u javnim bolnicama planiraju da pet dana sledeće nedelje održavaju protestne povorke.

Vlasnici hotela i zaposleni u turizmu već su upozorili da stalni štrajkovi ugrožavaju ovogodišnju turističku sezonu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Đelić za stvaranje zajedničkih preduzeća u regionu

    17. sep 2010.

    Bled, Tanjug

Povezani naslovi