emg home
RSS

Piraeus banka želi udeo u dve državne grčke banke

15. jul 2010. | 15:41

Izvor: Beta

Grad: Atina

Grčka privatna Piraeus banka koja posluje i u Srbiji, zainteresovana je za kupovinu udela u dve banke pod kontrolom grčke države za 701 milion evra.Piraeus banka bi preuzela 77,3 odsto ATEbanke i 33 odsto Grčke poštanske banke, rekao je danas njen direktor Mihalis Salas.

Za moguće preuzimanje čulo se nakon pošto je Vlada Grčke saopštila da će se grčke banke verovatno integrisati zbog finansijske krize.

Ministar finansija Jorgos Papakonstantinu ocenio je u Parlamentu da postoji "neodložna potreba" da grčke banke razmotre integraciju.

Vlada takođe želi da u sklopu privatizacionog programa proda državnu imovinu kako bi pomogla ekonomiji opterećenoj dugovima.

Salas je kazao da će, ako se predloženi posao realizuje, nastati najveća bankarska grupa u Grčkoj sa imovinom vrednosti veće od 105 milijardi evra.

"To je predlog za koji verujemo da bi bio od koristi za grčko društvo, za same banke, za državu i ukupnu atmosferu", istakao je Salas i dodao da odluka nije doneta i da je na Vladi da razmotri predlog i odluči.

Piraeus banka, Poštanka banka i ATEbanka su tri od šest grčkih kreditora na listi 91 evropske banke u kojima EU radi "stres test" kako bi otkrila potencijalnu "ranjivost".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Banke

Lokacija: Grčka

Kompanije: Piraeus banka


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Đelić za stvaranje zajedničkih preduzeća u regionu

    17. sep 2010.

    Bled, Tanjug

Povezani naslovi