emg home

RSS

Istraga u preduzeću Orion nije proširena na Hypo banku

30. avgust 2010. | 15:10

Izvor: Beta

Grad: Ljubljana

Slovenački dnevnik za finansije i privredu Finance piše danas da je državni tužilac Boštjan Penko još 2004. želeo istragu u vezi sa aferom "Orion" da proširi na Hypo banku, ali da mu sud to nije dozvolio."Kada sam tražio istragu u predmetu 'Orion' želeo sam pre svega da dođem do vrha te piramide, a u njenom vrhu su bile ljubljanska i klagenfurtska banka Hypo", rekao je za Finance Penko.

Članovi preduzeća "Orion" su bili osumnjičeni za krivično delo falsifikovanja ili uništavanja poslovnih dokumenata što su oni pred sudom poricali, a sud to nije uspeo da dokaže.

Penko dalje objašnjava da je sistem funkcionisao tako da su Hypo banke primale nepokretnosti oštećenih kao osiguranje kredita, koje su davale "Orionu".

On je u predlogu za istragu tvrdio da su banke dobro znale da je "Orion" imovinu koju je dao kao osiguranje kredita stekao protivpravno.

Sud, međutim, tu istragu nije odobrio.

U Hypo banci u Klagenfurtu u toku je istraga zbog sumnje da je postojalo pranje novca i potkupljivanje političkih funkcionera u Austriji i nekim balkanskim državama.

Hypo Group Alpe-Adria banka iz Klagenfurta je na kraju 2009. godine podržavljena i vlasnica je slovenačke banke Hipo, a u prvom polugođu je poslovala sa gubitkom.

Obim loših zajmova se u prvoj polovini 2010. godine povećao na 8,27 milijardi evra. Hypo grupa je uprkos međunarodnoj aferi uspela da poveća depozite za 300 miliona evra pored BiH i Hrvatske najviše u Sloveniji.

Bilansna suma grupe se prvih šest meseci povećala za 0,7 milijardi evra na 41,8 milijardi evra.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Pravosuđe, Banke

Lokacija: Slovenija

Kompanije: Hypo Alpe Adria banka, Orion


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>
PON
07UTO
08SRE
09ČET
10PET
11SUB
12NED
13

Povezani naslovi