emg home
RSS

Neto dobit MOL grupe 100,8 milijardi forinti

18. februar 2011. | 15:04

Izvor: Tanjug

MOL grupa objavila je danas da je u 2010. godini ostvarila neto dobit od 100,8 milijardi forinti, što je za šest odsto više u odnosu na 2009. godinu.Prema preliminarnom izveštaju za četvrto tromesečje prošle godine, dobit MOL grupe se pre obračuna kamata, poreza, otpisa i amortizacije, isključujući posebne stavke, uvećala za 58 odsto-na 599,3 milijarde forinti, u odnosu na prethodnu godinu, dok je operativna dobit, bez posebnih stavki, uvećana za 88 odsto, na 331,7 milijardi evra.

Značajno poboljšan odnos dobiti i prodaje donekle je smanjen usled obaveze plaćanja mađarskog kriznog poreza od 25,8 milijardi forinti i dodatnog plaćanja za korišćenje prava, plus kamate od 35,2 milijarde forinti, po zahtevu Evropske komisije, ističe se u saopštenju.

Međunarodnim poslovima može se pripisati značajan rast udela operativne dobiti u 2010. godini, a u prvoj punoj godini konsolidacije sa kompanijom INA, doprinos neto dobiti ove kompanije je pozitivan.

Proizvodnja fosilnih goriva u inostranstvu pružila je glavni doprinos Grupi, zahvaljujući proizvodnji pokrenutoj na osnovu glavnih dostignuća u prethodnim godinama.

Rast proizvodnje je nastavljen zahvaljujući dobrim rezultatima u međunarodnim poslovima i rastu cena fosilnih goriva.

Prodajni i učinak petrohemijskog sektora zabeležili su značajan pad u nepovoljnim spoljnim uslovima. Međutim, u uslovima koji su se postepeno poboljšavali, prodajni rezultati su udvostručeni u odnosu na nisku osnovicu, dok su rezultati u petrohemijskom sektoru postali pozitivni.

Sektori gasa i električne energije nastavili su da daju važan doprinos kroz relativno dobre rezultate, uprkos nepovoljnim promenama propisa.

Predsednik i izvršni direktor MOL grupe Žolt Hernadi izjavio je da je 2010. godina bila uspešna i da je MOL grupa uprkos izazovnom makro i regulatornom okruženju, ne samo dodatno ojačala finansijski položaj, nego je, kroz nastavak i sprovođenje ključnih projekata u svakom od poslovnih sektora, spremna za još uspešniji period.

"U godini u kojoj je započeo postepen oporavak, uspešno smo iskoristili preokret koji je dokazao da je naša posvećenost primeni uspešne i proširene strategije bila ispravna odluka," rekao je on i naveo da se udeo međunarodnih poslova u dobiti u 2010. godini značajno povećao i da očekuje nastavak tog trenda sledećih godina.

U prvoj punoj finansijskoj godini sa kompanijom INA, kao članicom MOL grupe, integracija je otišla korak dalje, što se, zajedno sa efektima prethodnih ulaganja i tekućim poboljšanjima efikasnosti, već odražava u uvećanom doprinosu INA-e u ukupnoj dobiti, rekao je Hernadi.

On je dodao da je MOL grupa posvećena daljem jačanju ukupne efikasnosti, kvaliteta osnovice kapitala i iskorištenju svih sinergija koje proizilaze iz integrisanog poslovanja, s obzirom da će ovaj prošireni portfolio nastaviti da pruža značajan potencijal organskog rasta.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Naftna industrija

Lokacija: Mađarska

Kompanije: MOL, INA


Unesite tekst komentara:

<<

05. septembar - 11. septembar 2011.

>>
PON
05
UTO
06
SRE
07
ČET
08PET
09SUB
10NED
11

Povezani naslovi