emg home
RSS

EIB: Dodatnih 700 miliona evra za zemlje na putu ka EU

22. februar 2011. | 16:34

Izvor: Beta

Grad: Brisel

Evropska investiciona banka treba da izdvoji dodatnih 700 miliona evra sredstava za finansiranje pre svega projekata zaštite od štetnih klimatskih promena u zemljama-kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji, naveli zvaničnici Evropske investiticione banke, čiji je predsednik Filip Mejstat objavio godišnje rezultate rada EIB-a. To povećanje pozajmica bi trebalo da odobri Evropski parlament.

Za razdoblje do 2014, EIB je pripremio i delom već odobrio sredstva od predviđenih 8,7 milijardi evra za projekte infrastrukture, podrške malim i srednjim preduzećima i energetiku, posebno za obnovljive izvore energije.

Predsednik EIB je saopštio da je ta banka 2010. odobrila 63 milijarde evra sredstava za finansiranje projekata u EU, a da je prošle godine ostvarila profit od 2,1 milijardi evra.

Srbija je od EIB-a dobila 690 miliona evra kredita za saobraćajne infrastrukturne projekte i za pospešenje istraživanja i razvoja u javnom sektoru, poboljšanja kvaliteta osnovnog i srednjeg školstva i ulaganja u podsticanje rada malih i srednjih preduzeća.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Krediti, Evro-integracije

Ličnosti: Filip Mejstat

Institucije: Evropska investiciona banka, EU, EP


Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi