emg home
RSS

Đukanović: Crna Gora meta velikosrpskog državnog projekta

17. maj 2011. | 09:10

Izvor: Beta

Grad: Podgorica

Lider vladajuće crnogorske Demokratske partije socijalista Milo Đukanović izjavio je da je Crna Gora i dalje meta velikosrpskog državnog projekta i da da državni organi treba jače da rade na duhovnom utemeljenju Crne Gore.

"Uz nesporan državni i nacionalni identitet, treba raditi na jačanju kulturnog identiteta da ne bismo zebli nad nezavisnošću", kazao je Đukanović i ocenio da to moraju biti važne komponente državne politike.

Cilj DPS-a biće objedinjavanje pravoslavne crkve u Crnoj Gori u samostalnu organizacionu celinu. On je ocenio da je podela među pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori ostrašćena, da to ne pogoduje stabilnosti države, zbog čega se njegova partija zalaže za objedinjenje korpusa pravoslavnih vernika u Crnoj Gori.

Đukanović je kazao da Mitropolija crnogorsko-primorska nije u saglasju s državnim interesima Crne
Gore jer je deo Srpske pravoslavne crkve, čija je centrala u državi Srbiji, koja ne gleda blagonaklono na crnogorsku nezavisnost. "Ako želimo pravoslavnu crkvu u skladnim odnosima s državom i crnogorskim državnim organima, logičan je cilj samostalnost crkve", smatra Đukanović.

Đukanović je rekao da se trudi da ne utiče na rad vlade i da veruje da će ostati u politici još neko vreme na dužnosti predsednika stranke, te da u ovom trenutku ne razmišlja o povratku na državne dužnosti. "Ne treba nikad reći nikad, ali ono što sa sigurnošću mogu reći je da u ovom trenutku ne razmišljam o takvom obrtu i sebe vidim na čelu DPS-a i u biznisu", rekao je on.

On je optužio deo medija i nevladinog sektora da imaju strategiju urušavanja" DPS-a iznutra, potenciranjem priče da je vlada njegovog naslednika Igora Lukšića vlada diskontinuteta, uključujući diskontiuitet s vladajućom partijom.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Crkva

Lokacija: Crna Gora

Ličnosti: Igor Lukšić, Milo Đukanović

Institucije: Srpska pravoslavna crkva, Demokratska partija socijalista, Mitropolija crnogorsko-primorska


Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>