emg home
RSS

File: Dva uslova da BiH zatraži punopravno članstvo

07. jun 2011. | 10:42

Izvor: Beta

Grad: Banjaluka

Evropski komesar za proširenje  Štefan File izjavio je da Bosna i Hercegovina može podneti zahtev za  članstvo u Evropskoj uniji (EU) kada usaglasi svoj ustav za Evropskom  konvencijom o ljudskim pravima i kada usvoji zakon o državnoj pomoći  na nivou BiH.

On je večeras posle sastanka sa predsednikom Republike Srpske (RS)  Miloradom Dodikom rekao da je evropska perspektiva BiH moguća, ali ne  na račun njenih entiteta.

"Evropska perspektiva treba da se ostvariti, ali ne na račun  entiteta. S druge strane, jasno je da BiH može da postane zemlja  članica samo kao jedna zemlja, iako decentralizirana", istakao je  File.

Navodeći da je Evropska komisija spremna da pomogne BiH, on je  istakao da prvenstveno političari u BiH, uz međusobni dijalog i  kompromis, mogu građane ove zemlje da povedu ka EU.

File je rekao da strukturisani dijalog o pravosuđu u BiH, koji je  danas otvoren, treba posmatrati u funkciji pregovora o pridruživanju  EU.

"Strukturisani dijalog je, ustvari, jedan stalni proces, a korake će  morati učiniti domaći političari... To je dugoročan proces, koji  se neće završiti preko noći", naglasio je evropski komesar za  proširenje.

Prema njegovim rečima, domaći predstavnici vlasti dobiće konkretne  zadatke, a EU će posle svakog sastanka dati preporuke koje će biti u  skladu sa evropskom praksom.

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da RS u  procesu evropskih integracija ne želi da izgubi svoju autonomiju,  već da "ojača značaj svoje autonomije u okviru BiH".

"To je spojivo sa evropskim standardima i nije protivno evropskim  principima i u tom pogledu ćemo raditi. Naš pristup će biti  kreativan, uvažavajući činjenice, Dejtonski sporazum, evropsku  praksu, ali i sebe same", naveo je Dodik.

On je kazao da je RS spremna da, uvažavajući ustavni poredak,  evropsku praksu i regulative, kroz dijalog o svim oblastima radi na  ubrzanom procesu evropskih integracija.

Prema njegovim rečima, strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u  BiH, koji je danas otvoren u Banjaluci, treba da analizira postojeće  stanje i ponudi određena rešenja.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Evrointegracije

Lokacija: BiH

Ličnosti: Štefan File


Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi