emg home

RSS

File: Rešenje za sever Kosova otvara put za pregovore s EU

12. oktobar 2011. | 18:25

Izvor: Beta

Evropski komesar Štefan File danas je u Briselu potvrdio da je Evropska komisija predložila davanje statusa kandidata Srbiji uz predlog da se i datum pregovora o članstvu Evropske unije s Beogradom odredi kad se "normalizuju" odnosi s Kosovom i naglasio da i Priština mora izaći sa "sveobuhvatnom strategijom" za sever Kosova.File je ocenio da je "napredovala dalja integracija Srba na jugu" Kosova, "mada je porasla zategnutost na severu Kosova".

"Od najveće je važnosti da Kosovo pokrene sveobuhvatan program za sever", dodao je File.

Na pitanje novinara zašto Komisija u izveštaju o Kosovu nije spomenula pitanje "srpskih struktura na severu", što bi možda moglo naići na protivljenje neke članice EU, File je uzvratio da "potpuno veruje da preporuke Evropske komisije odslikavaju verno ono što žele da vide članice EU".

Evropski komesar je objasnio da ako se, pored opšteg okvira dobrih susedskih odnosa, pogleda na sektor telekomunikacija, kao jednu od tema dijaloga Beograd-Priština, "ispostavlja se da mi upravo imamo posla sa jednom paralelnom strukturom".

"Ali je važno da se normalizuju odnosi Srbije i Kosova i savršeno jasno smo predočili da Evropska unija nije spremna da uveze bilo kakav problem", rekao je komesar za proširenje EU.

File je stavio do znanja da to "znači da proces normalizacije mora biti ostvaren tokom razdoblja pregovora o članstvu".

"Da li to znači da mi sve možemo postići na početku tog postupka, e ja u to ne verujem", rekao je File i naglasio da se sva ta osetljiva i važna pitanja ne mogu nikako ostaviti ni za kraj postupka ulaska u članstvo Srbije u EU.

Evropski komesar je, u suštini, takođe ponovio ono što stoji u Mišljenju Evropske komisije, rekavši da je "Srbija ostvarila napredak na važnim područjima i kad je reč o našem Mišljenju o srpskom zahtevu za kandidaturu za članstvo, Evropska komisija preporučuje da se Srbiji odobri status kandidata, uz razumevanje da će Srbija nastaviti dijalog s Kosovom i glatko dalje ići na primenu u dobroj veri dosad postignutih dogovora".

"Mi preporučujemo da pregovori o članstvo počnu čim Srbija ostvari dalji napredak u sprovođenju ključnog prioriteta koji smo utvrdili, a to su dalji koraci za normalizaciju odnosa s Kosovom, saglasno uslovima Procesa stabilizacije i proširivanja", rekao je File.

File je dodao da je Crnoj Gori za početak pregovora dato sedam uslova, jednoj drugoj zemlji dvanaest, a Srbiji je taj jedan.

Evropski komesar je istakao da je sve to "doprinos reformskom procesu i napretku koji je ostvarila Srbija".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Evrointegracije

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Štefan File

Institucije: Evropska komisija


Unesite tekst komentara:

<<

26. decembar - 01. januar 2012.

>>
PON
26UTO
27SRE
28ČET
29PET
30SUB
31NED
01

Povezani naslovi