emg home
RSS

Podignuta optužnica protiv Tomislava Merčepa

09. jun 2011. | 15:02

Izvor: Beta

Grad: Zagreb

Protiv ratnog pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislava Merčepa podignuta je optužnica zbog ratnog zločina protiv civila na području Zagreba, Pakraca i Kutine krajem 1991, saopštilo je danas zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo.

U optužnici se navodi da je Merčep odgovoran za nezakonito hapšenje 52 osobe s područja Kutine, Pakraca i Zagreba od kojih su 43 osobe ubijene, tri se vode kao nestale, dok su ostali preživeli mučenja i zlostavljanja.

Zbog posebno teških okolnosti nedela, tužilaštvo je sudu u Zagrebu predložilo produženje pritvora u kojem se Tomislav Merčep (59) nalazi od 10. decembra prošle godine.

Merčep se, zbog teškog zdravstvenog stanja i moždanog udara koji je imao pre nekoliko godina, umesto u zatvoru nalazi u banji, a prethodno je bio u zatvorskoj bolnici.

Optužnica je podignuta u poslednjem trenutku, jer bi u suprotnom on morao da bude pušten na slobodu budući da se već šest meseci nalazi u pritvoru.

Optužnica bivšeg ratnog pomoćnika ministra policije tereti da je od 8. oktobra do sredine decembra 1991. kao savetnik u MUP-u i komandant rezervne jedinice MUP-a stacioniranih u Pakračkoj poljani i delom u paviljonu 22 Zagrebačkog sajma, gde se nalazilo skladište, lično naređivao hapšenja, mučenja i ubistva civila.

U optužnici se navodi da je znajući da njemu podređeni nezakonito hapse, pljačkaju, zlostavljaju, muče i ubijaju civile propustio da spreči i suzbije zločine.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Pravosuđe, Ratni zločini

Lokacija: Hrvatska

Ličnosti: Tomislav Merčep


Unesite tekst komentara:

01. jul 2011. 10:38:38

| BRANKO STOJKOVIĆ

0

STJEPAN MESIĆ JE RATNI ZLOČINAC I NITKO GA NE UHIĆUJE !?
Ne samo da Mesić laže, nego Mesić je največi ratni zločinac, još kao Vrhovni komandant JNA, 1991. godine rušio je hrvatske gradove. Svi branitelji završavaju u zatvoru ali največi "gad" Stjepan Mesić "NE". to je Zanimljivo kako taj "vitalni" stačić sve - trpa u zatvor...
Taj največi hrvatski izdajnik i ratni profiter... Mesić ,ora platiti za ratne zločine, izdaju,.., i ratno profiterstvo..
Mesić je namjestio svim braniteljima pritvor...

Branko Stojković, Bjelovar
http://crostojkovic1958.blog.hr
095/814-82-90

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi