emg home
RSS

Dinkić: RTB Bor ostaje državni

06. april 2010. | 17:05

Izvor: Emg.rs

Grad: Bor

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio danas da će Rudarsko-topioničarski basen Bor narednih godina ostati državno preduzeće.

"Shvatili smo da ako nemamo vrhunskog strateškog partnera nema smisla prodavati drugoligašima naše resurse", rekao je Dinkić tokom posete borskom kombinatu bakra.

On je dodao da će za neke od borskih rudnika koji danas nisu u funkciji biti potražen strateški partner po istom principu kao što je to urađeno sa Zastavom i FIAT-om.

"Sada je potrebno investirati u raskrivanje zemlje kako bi se došlo do rude. Taj period je nužan, a cilj koji smo dali rukovodstvu RTB-a je da eliminiše gubitke", rekao je Dinkić.

RTB-u je ranije odobren kredit za nabavku rudarske mehanizacije, vredan 27 miliona evra.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

07. april 2010. 13:06:49

| Boza Bogdanovic

0

Sinoc je TV-Bor prikazala intervju sa Dinkicem. On je rekao da ce nova pec imati kapacitet od 80.000 tona katodnog bakra. Pri sadasnjoj ceni bakra na svetskom trzistu, RTB bi godisnje ostvarivao bruto proizvodnju u vrednosti preko 700 miliona dolara, zajedno sa plemenitim metalima i ostalim proizvodima. Konsultanska kanadska firma Lavalin je predlozila izvanrednu finsku tehnologiju Outokumpu, po kojoj se vec proizvodi 50% bakra i oko 30% nikla u svetu.
Najveci proizvodjaci bakra u svetu su: Codelco Chile, BHP Billiton Group, Phelps Dodge Corp., Anglo American Plc., Rio Tinto Group, Grupo Mexico Sa, KGHM Polska Mied`, Norilsk Nickel Group, Freeport-McMoRan, Copper & Gold Inc, Corporation Kazakhmys itd. Svi rudarski i metalurski troskovi zajedno u takvim kombinatima ne premasuju 2.500 $/t, a trenutna cena je oko 8.000 $/t. Vise puta sam napisao da je jedina razlika u proizvodnji bakra i u svercu droge u tome da se bakar legalno proizvodi i prodaje, a da je stepen zarade otprilike isti.
I nasa proizvodna cena nece biti mnogo veca od 2.500 $/t, pod uslovom da nema kradje, promasenih investicija, stetnih ugovora, namestenih tendera itd. Mi Borani kazemo: “Hvala Bogu, svanulo je”, dok neki komentatori pisu krajnje neozbiljno o RTB-u.
Boza Bogdanovic, Bor

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>