emg home
RSS

Bugarin: Spor i nezvestan izlazak iz recesije

19. april 2010. | 15:04

Izvor: Emg.rs

U prva dva meseca 2010. godine industijska proizvodnja je bila veća 3 odsto u odnosu na isti period 2009. godine što pokazauje da je izlazak iz recesije i dalje spor i neizvestan, rekao je Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije (PKS).Prema njegovim rečima, o izlasku iz recesije može se govoriti jedino ako međugodišnja stopa rasta industrijske prozivodnje u prvom kvartalu najmanje bude 4,6 odsto, a u drugom najmanje 7 procenata.

Rast izvoza u prva dva meseca bio je 20,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Bugarin je, međutim, rekao da domaću proizvodnju više podstiče inostrana tražnja nego domaća.

"Bez brzog i jakog investicionog ciklusa u koji će biti uključena domaća građevinska i prerađivačka industrija nema održivog rasta", rekao je Bugarin.

Bugarin je na sastanku Upravnog odbora PKS istakao da bi banke trebalo da povećaju kreditnu izloženost prema privredi kako bi se finansirala postojeća proizvodnja, smanjila nelikvidnost, nastavio trend razvoja i zaustavio nivo tehnološkog zaostajanja.


Prema njegovim rečima, najavljena poreska reforma će rasteretiti privredu, ali ona može da zaživi tek od januara 2011.

„Poreska opterećenja privrede moraju biti smanjena i primerena ekonomskoj snazi svakog privrednog subjekta. Podržaćemo reformu koja će rasteretiti privredu, omogućiti veću kontrolu naplate poreza, povećati broj poreskih obveznika“, rekao je on i dodao porezi treba da budu prilagođene profitu preduzeća. Poreska reforma koja bi rasteretila privredu, kako on ističe, sigurno bi povećala broj poreskih obveznika jer bi mnogi bili povučeni iz sive zone.

S druge strane, privreda neće prihvatiti povećanje PDV-a.

„Može se govoriti o izjednačavanju dve stope i uvođenju jedinstvene stope pri čemu bi proizvodi koji su bili oporezovani sa nižom poreskom stopom, hleb, mleko, novine trebalo da budu povlašćeni odnosno oslobođeni PDV-a“, naglasio je Bugarin.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: PDV, Industrijska proizvodnja, Recesija

Ličnosti: Miloš Bugarin

Institucije: Privredna komora Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Bugarin: Spor oporavak privrede i visoka nezaposlenost

    26. oktobar 2011. 14:10 |

  • Pad industrijske proizvodnje

    30. septembar 2011. 13:09 |

  • UPS: Bojkot uplate PDV-a ako država ne reši probleme

    30. septembar 2011. 11:09 |