emg home

RSS

Bogdanović traži od Euleksa da obuzda Prištinu

08. jun 2010. | 10:19

Izvor: Emg.rs

Grad: Brisel

Ministar za Kosovo Goran Bogdanović traži od Euleksa da obuzda Prištinu i u skladu s mandatom spreči svaku vrstu nasilja na Kosovu. Ministar traži i bolju komunikaciju i koordinaciju te misije s državnim organima Srbije.

"Poslednjih meseci Priština je povukla niz jednostranih poteza demonstrirajući nasilje prema Srbima južno od Ibra s ciljem da izvrši dodatni pritisak i još više oteža položaj preostalog srpskog stanovništva", preneo je Bogdanović u Briselu šefu Euleksa Ivu de Kermabonu.

Bogdanović je sagovornicima u Briselu posebno naglasio da nikakav plan za integraciju severa Kosova nije prihvatljiv za kosovske Srbe i zvanični Beograd.

"Srbija je spremna da pragmatično i konstruktivno nastavi saradnju, ali neće prihvatati nametanje jednostranih odluka i pravljenje veštačkog balansa između severa i juga Kosova", rekao je Bogdanović.

Bogdanović je u razgovoru sa De Kermabonom i generalnim direktorom Direktorata za spoljnu i bezbednosnu politiku Robertom Kuperom insistirao na tome da se Euleks dosledno pridržava mandata, primenjuje ovlašćenja koja iz njega proističu, ali uz bezuslovnu statusnu neutralnost.

Oni su razgovarali o svim otvorenim pitanjima koja se tiču odnosa Beograda i Euleksa, ali i stanja na Kosovu, navodi se u saopštenju. U razgovoru s De Kermabonom razmatrana su i pitanja vezana za pravosuđe, policiju i carine funkcionisanje srpskih mobilnih operatera na Kosovu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Goran Bogdanović, Iv De Kermabon, Robert Kuper

Institucije: Euleks, EU


Unesite tekst komentara:

<<

26. decembar - 01. januar 2012.

>>
PON
26UTO
27SRE
28ČET
29PET
30SUB
31NED
01

Povezani naslovi