emg home
RSS

Jelašić: Srbiji treba 50 do 60 miliona evra od MMF-a

16. jun 2010. | 11:36

Izvor: Emg.rs

Guverner Narodne banke Srbije u ostavci Radovan Jelašić kazao je danas da smatra da će Srbiji biti potrebno svega oko 50 do 60 miliona evra od oko 400 miliona koliko može da povuče prilikom sledeće tranše od MMF-a.On je istakao da su tokom 2009. kapitalni prilivi, posebno strane direktne investicije bile veće od tekućeg platnog deficita, što je dovelo do rasta deviznih rezervi i da nije trebalo da se troše pare od MMF-a u potpunosti.

Jelašić na skupu o novom modelu privrednog rasta u Beograskoj bankarskoj akademiji istakao da je održivost rasta BDP-a bez narušavanja socijalne kohezije moguća kroz povećanje izvozne strategije.

Jelašić je podsetio i da je od 2001. po osnovu stranih direktnih investicija i kredita u zemlju ušlo 30 milijardi evra, a najveći deo investicija bio je u nerazmenjiva dobra, odnosno finansijske usluge, trgovinu i nekretnine, na čemu se bazirao rast BDP-a, standard građana, ali i visok spoljnotrgovinski i platni deficit.

Prema njegovim rečima, od 2002. do 2010. rast industrije i građevinarstva bio je samo 6,1 odsto, dok je rast BDP-a iznosio 37 odsto. U istom perodu finansijske usluge, nekretnine i trgovina učestvovali su u BDP-u sa 75,4 odsto.

"Uoči krize 2007. i 2008. smo trošili jednu četvrtinu više nego što smo proizveli i u tom smislu problematična je stabilnost izvora, pošto su prilivi od investicija jednokratni, a zaduživanje zavisi od spremnosti i uslova investitora da daju novac", kazao je Jelašić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi