emg home
RSS

Dragin: Industrija piva doprinosi spoljnotrgovinskom suficitu (VIDEO)

06. jul 2010. | 11:32 16:40

Izvor: Beta

Grad: Novi Sad

Srpski ministar poljoprivrede Saša Dragin izjavio je danas da industrija piva u značajnoj meri doprinosi spoljnotrgoviskom suficitu Srbije u poljoprivredi, koji je prošle godine bio oko 650 miliona dolara.

Dragin je prilikom obilaska pogona Ujedinjenih srpskih pivara u Novom Sadu, članice Hajneken grupe, rekao da je velikim ulaganjima i trudom novosadska pivara postala jedna od najrazvijenijih u jugoistočnoj Evropi i jedna od najvećih izvoznih brendova Srbije.

"Kapaciteti ove fabrike su za trećinu veći od iskorištenih i naš posao kao države je da joj pomognemo da dalje razvija svoje brendove i plasira ih na inostrana tržišta", kazao je Dragin i dodao "da bi mirno spavao kada bi u Srbiji postojalo još deset ovakvih brendova".Povodom Zakona o pivu koji je nedavno usvojen, Dragin je rekao da se u prvom trenutku plašio da li će domaće pivare moći da dostignu postavljene standarde, ali je nakon obilaska novosadske pivare fasciniran tehnologijama koje se koriste u proizvodnji.

"Fasciniran sam ovim što sam video, jer ovo ne izgleda kao pivara, nego kao mesto gde se lansiraju spejs šatlovi. Prvo što sam primetio kada sam ušao u pivaru je da se nigde ne oseća pivo", rekao je Dragin.

Generalni direktor Ujedinjenih srpskih pivara Fransoa Savijer Mau rekao je da je politika Hajneken grupe da u proizvodnji piva koristi isključivo vrhunske tehnologije i postiže najviše standarde zaštite životne sredine.

Mau je rekao da kompanija teži održvom razvoju, što podrazumeva ekonomičnu upotrebu energije i vode i zaštitu zaposlenih na radu, zbog čega je u novosadskoj pivari primenjen Hajnekenov projekat "Zelena pivara".

U obilasku pivare bio je i gradonačlenik Novog Sada Igor Pavličić, koji je pohvalio Ujedinjene srpske pivare što su veliku pažnju posvetile zaštiti životne sredine i što u proizvodnji koriste sopstveni prečistač otpadnih voda, jer Novi Sad na nivou grada još nema centralni prečištač.

Kompanija Ujedinjene srpske pivare ima dve pivare u Srbiji, u Zaječaru i Novom Sadu.

 

Smanjena prodaja piva

Prodaja piva u Srbiji u prvoj polovini ove godine iznosila je 2,5 miliona hektolitara i bila je 13 odsto manja nego u istom periodu lane, izjavio je danas predsednik
Udruženja pivara i sladara Srbije Miodrag Maksimović.

"Prodaja piva pala je zbog ekonomske krize i manjih porodičnih budžeta, ali taj trend je prisutan i u zemljama okruženja i u svetu", rekao je Maksimović novinarima u Privrednoj komori Srbije posle predstavljanja Zakona o pivu.

Na manju prodaju piva, kako je dodao, uticali su i loše, kišno vreme
ove godine, kada se pivo manje kupuje, dok je na prošlogodišnji pad
uticao i rast akcize na pivo.

Direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede Dušan
Pajkić ocenio je da će novi Zakon o pivu, koji je stupio na snagu
15. maja, omogućiti veću sigurnost potrošačima i bolje urediti tu oblast koja je bila regulisana samo pravilnicima, koji nisu bili obavezujući i nisu imali kaznene odredbe.

On je dodao da su i do sad proizvođači piva poštovali propise i
inspekcija nije imala problema s njima.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Izvoz, Pivo

Ličnosti: Saša Dragin, Miodrag Maksimović, Dušan Pajkić

Institucije: Udruženje pivara i sladara Srbije, Ujedinjene srpske pivare


Unesite tekst komentara:

<<

15. avgust - 21. avgust 2011.

>>