emg home

RSS

Od imovine stečene kriminalom 150 miliona evra (VIDEO)

07. jul 2010. | 11:04 14:48

Izvor: Emg.rs

Ministarska pravde Snežana Malović rekla je danas da je od početka primene Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela do danas zaplenjena imovina vredna 150 miliona evra.

Ona je na konferenciji o oduzimanju imovinske koristi stečene krivičnim delom rekla da je veoma značajna efikasnost Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom, koja se ogleda u činjenici da je deo te imovine ustupljen drugim državnim institutcijama na upravljanje, jedinicama lokalne samouprave, a da je ostala privremeno oduzeta imovina data u zakup pravnim i fizičkim licima uz mesečnu novčanu nadoknadu. Mesečni prihod države po tom osnovu je oko 15.000 evra, rekla je ministarka.

“Država će trajno oduzetu imovinu iskoristiti da nabavi savremenu opremu za istražne organe, a deo novca će biti uplaćen u budžet”, rekla je Snežana Malović.

Ona je napomenula da je po okončanju sudskog potupka u dva slučaja došlo do trajnog oduzimanja imovine stečene krivičnim delom i da je samo od pridaje pokretnih stvari oduzetih od Darka Šarića javnim nadmetanjem do sada prikupljeno oko osam miliona dinara.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je Vlada Srbije u svom dvogodišnjem radu postigla značajne rezultate na planu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Postigli smo veoma značajne rezultate u ovoj oblasti, koja je bila od ključnog značaja i za viznu liberalizaciju, ali se spremamo da bude od punog značaja i za punopravno članstvo Srbije u EU, što je takođe jedan od naših strateških ciljeva”, rekao je Dačić.

Ministar je dodao da sprovođenje finansijskih istraga obuhvata jedan od najširih i najefikasnijih načina borbe protiv organizovanog kriminala. “Jedinica za finansijske istrage je za godinu dana od osnivanja završila 35 finansijskih istraga, u kojima su predmet istrage bila 323 lica kod kojih su identifikovane 434 kuće, stana, poslovna objekta i garaže, 345 automobila, motora i teretnih vozila, i 9.164.527 evra i 20.750.860 dinara”, rekao je on.

Na konferenciji je najavljen početak realizacije zajedničkog projekta Saveta Evrope i Evropske unije, vrednog dva miliona evra, koji se sprovodi u cilju unapređenja institucionalnog kapaciteta i efikasnosti rada Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde i Jedinice za finansijske istrage Ministarstva unutrašnjih poslova.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

28. novembar - 04. decembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Sesilija Malmstrem u Beogradu

    28. novembar 2011. 09:11 |

  • Dačić: Policijska saradnja na mnogo većem nivou od političke

    17. novembar 2011. 13:11 |

  • Tadić: Srbija bezbedna zemlja uprkos rizicima

    12. novembar 2011. 09:11 |