emg home
RSS

Sindikat obrazovanja traži odmrzavanje plata u prosveti

09. jul 2010. | 12:08

Izvor: Emg.rs

Sindikat obrazovanja Srbije nezadovoljan je odlukom Vlade o dodeli jednokratne pomoći zaposlenima u javnom sektoru i zapretio štrajkom ako Vlada ne prihvati njihov zahtev za povećanje zarada u prosveti 1. septembra.

Branislav Pavlović, predsednik tog sindikata, ocenio je danas na konferenciji za novinare da jučerašnja odluka Vlade o isplati jednokratne pomoći od 5.000 dinara zaposlenima u javnom sektoru koji zarađuju manje od 50.000 pre može da iritira nego da obraduje zaposlene u školstvu.

“Dve godine od poslednjeg povećanja plata, inflacije od više od 20 odsto, skoka evra sa 78 na 104 dinara i pada prosečne plate sa 464 evra na 346 evra, ne vidimo šta će ta pomoć promeniti u životima zaposlenih”, rekao je Pavlović.

Sindikat obrazovanja, takođe, zamera Vladi što je odluku o isplati jednokratne pomoći donela posle razgovora s predstavnicima sindikalnih centrala, a bez konsultacija s predstavnicima sindikata javnog sektora, među kojima su zdravstvo i prosveta najveći.

Pavlović je napomenuo da se taj sindikat sastao s ministarkom finansija Dianom Dragutinović i resornim ministrom Žarkom Obradovićem tek nekoliko časova pre sednice Vlade, kad je odluka bila doneta.

Prema Pavlovićevim rečima, predlog sindikata bio je da se umesto isplate jednokratne pomoći novac namenjen prosveti iskoristi za povećanje cene rada. Sindikat, naime, traži da se plate povećaju tri do četiri odsto u poslednjem kvartalu ove godine, a zatim u aprilu 2011. za rast inflacije u 2010. i rast bruto domaćeg proizvoda, što bi po njihovoj proceni, prosvetarima donelo sedam do osam odsto veće zarade.

U protivnom, Sindikat obrazovanja Srbije, koji ima oko 40.000 članova, spreman je da stupi u štrajk, rekao je Pavlović. On je dodao da je takvu odluku u internom izjašnjavanju podržalo 93 odsto članova, a da slično razmišljaju i drugi sindikati u toj branši.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

31. januar - 06. februar 2011.

>>