emg home
RSS

D&B: Srbiji zadržan rejting

02. avgust 2010. | 11:37

Izvor: Emg.rs

Rejting-agencija Dun&Bradstreet u julskom izveštaju Srbiji zadržala rejting DB4d, što je svrstava u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja, i procenila da je rast srpske privrede sporiji od očekivanog.

"Poslovni rizik u Srbiji i dalje je povećan i posledica je smanjene kreditne sposobnosti, povećanog broja bankrotstava kompanija i slabe ekonomske perspektive. Visoka kreditna zaduženost i prisustvo velikog broja stranih banaka povećava rizik od nestabilnosti u bankarskom sektoru", navodi se u saopštenju.

D&B je preporučio korišćenje potvrđenog akreditiva pri poslovanju s kompanijama iz Srbije. "Srpska privreda polako izlazi iz recesije, ali je privredni rast slabiji nego što je D&B očekivao i pokazuje sporiji globalni ekonomski oporavak i dugotrajniji kreditni napredak", ističe se u saopštenju.

U D&B očekuju dalji rast privrednih aktivnosti u Srbiji u toku godine koji će biti zasnovan na jačanju izvoza, usled povećanja globalne tražnje, ali i na privatnim investicijama. Privatne investicije će, kako se dodaje, biti pokrenute povoljnom situacijom na finansijskom tržištu, jeftinom radnom snagom i predviđenim povećanjem investicija Vlade Srbije.

Podrška privrednom rastu, prema proceni D&B, biće i manje restriktivna monetarna politika, niže obavezne rezerve i mere Narodne banke Srbije za podsticanje dinarskih kredita i državne subvencije za kredite privredi.

D&B je Vladi Srbije preporučio usvajanje zakona o fiskalnoj odgovornosti i izmene poreskih propisa.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

04. oktobar - 10. oktobar 2010.

>>

Povezani naslovi