emg home

RSS

Komersant: Beograd preko Sofije gura svoju trasu Južnog toka

10. avgust 2010. | 10:11

Izvor: Komersant

Grad: Moskva

Srbija je dogovorom sa Bugarskom o ulasku gasovoda Južni tok u Srbiju kod Dimitrovgrada, odlučila da progura svoju ideju trase uz pomoć bugarskih vlasti, ocenjuje danas moskovski dnevnik Komersant.List u članku pod nazivom "Južni tok, zaobilazeći Gazprom" piše da su se prošlog vikenda predsedsednik Srbije Boris Tadić i premijer Bugarske Bojko Borisov dogovorili da Južni tok iz Bugarske uđe u Srbiju oko Dimitrovgrada, iako se tome do sada protivio Gazprom.

Dnevnik navodi da je Beograd od samog početka bio zainteresovan za takvu trasu, ali da nije mogao da ubedi Gazprom, te da je pokušao da izdejstvuje svoje preko Sofije, koja je donedavno ucenjivala Moskvu neulaskom u Južni tok.

Srpsko-bugarski dogovor oko Južnog toka se samo na prvi pogled tiče samo te dve zemlje. U suštini, on se tiče interesa svih ključnih učesnika projekta, i pre svega Gazproma, ukazuje list.

Dnevnik dodaje, pozivajući se na srpske izvore da iako trasa gasovoda kroz Srbiju nije konačno utvrđena, između Moskve i Beograda postoji preliminarni dogovor da gasovod uđe u Srbiju oko Zaječara.

Na tome je, kako navodi Komersant, insistirao upravo Gazprom, smatrajući da je to jeftinija varijanta.

Beograd je bio zainteresovan za ulazak oko Dimitrovgrada, jer bi tada gasovod prolazio kroz celu teritoriju Srbije, dok bi "zaječarskom varijantom" bio "odsečen" ceo jug Srbije, zajedno sa Nišom.

Komersant piše da je Rusija jedva ubedila Bugarsku da učestvuje u Južnom toku i da je Moskva morala da pođe na značajne ustupke.

Šefa Gasne asocijacije Srbije Vojislava Vuletića kazao je Komersant da "Bugarska ima adute koje Srbija nema".

Dnevnik navodi da u Gazpromu srpsko-bugarski dogovor "nije ostao neprimećen, ali da nije izazvao posebnu zabrinutost".

"Konačna trasa gasovoda Južni tok biće utvrđena tehničko-ekonomskim osnovama", rekli su Komersantu u Gazpromu, dodajući da te osnove razrađuje upravo Gazprom.

Time, u Gazpromu, po svemu sudeći, polaze od toga da ostali učesnici Južnog toka mogu da se dogovaraju između sebe o bilo čemu, ali da poslednja reč u izboru trase svejedno ostaje za ruskim monopolistom.

Gazpromu, međutim neće biti jednostavno da se bori sa usaglašenom pozicijom dva partnera, u ovom slučaju Srbije Bugarske. Zato, iako balkanski deo Južnog toka već počinje da se nadzire, borba oko njega još predstoji, zaključuje list.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Gasovod, Južni tok

Ličnosti: Boris Tadić, Bojko Borisov

Kompanije: Gazprom


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi