emg home
RSS

NBS: Dinar se stabilizovao

11. avgust 2010. | 13:06

Izvor: Emg.rs

Dinar se stabilizovao u poslednjih nedelju dana kao posledica postepenog smanjenje premije rizika u Srbiji i regionu od polovine prošlog meseca, ocenila Narodna banka Srbije.

Bojan Marković, viceguverner NBS-a, rekao je da pad dinara u maju i junu nije bio posledica sezonskog rasta tražnje za devizama, već povećane premije rizika i regionalnih kretanja.

Na predstavljanju Izveštaja o inflaciji za avgust viceguverner je rekao da je dinar u maju i junu oslabio pet odsto, i pored intervencija NBS-a. “Nije nemoguće da ove godine izostane sezonsko slabljenje dinara krajem godine”, rekao je on.

Marković je rekao da je u poslednje tri nedelje zaustavljen pad vrednosti valuta s fleksibilnim kursom i u drugim zemljama, kao posledica smanjenja premije rizika.

Viceguverner je rekao da je Centralna banka primetila da se u Srbiji pre desetak dana formiralo očekivanje slabljenja kursa dinara na osnovu onog što se dešavalo u prethodnih sedam meseci. “Način formiranja očekivanja bez sagledavanja makroekonomskih pokazatelja je pogrešan”, rekao je Marković.

Marković je kazao da je slabljenje domaće valute u proteklom periodu, između ostalog, bilo posledica psiholoških faktora, zbog negativnih iskustava.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kurs, Dinar

Ličnosti: Bojan Marković

Institucije: Narodna banka Srbije


Unesite tekst komentara:

11. avgust 2010. 15:37:23

| Davi i GOLIAT !!!!

0

+ POZITVO ++++ NULA +

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi