emg home

RSS

Gazprom: Mi odlučujemo o Južnom toku, a ne Tadić

11. avgust 2010. | 09:15 13:04

Izvor: Emg.rs, Blic

Srbija i Bugarska mogu da iznose svoje želje za pravac Južnog toka, ali konačnu reč o trasi kojom će proći gasovod imaće Gazprom, rečeno u Gazpromu kao komentar da Beograd pokušava da preko Bugarske progura ideju da gasovod uđe u Srbiju kod Dimitrovgrada, a ne kod Zaječara, kako je poslednje dogovoreno s Rusima.

Međudržavni sporazumi o gradnji Južnog toka potpisani su s Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom. Srbija je prva osnovala zajedničko preduzeće s Gazpromom za realizaciju Južnog toka, a u kom ruska kompanija ima 51 odsto kapitala.

U Moskvi juče nisu želeli da komentarišu sastanak predsednika Srbije i premijera Bugarske. "Šta su pričali Tadić i Borisov ne želimo da komentarišemo. To su njihove želje. Odluka o pravcu Južnog toka zavisi isključivo od tehničko-ekonomskih osnova, odnosno studije izvodivosti, na kojoj se radi", ističu u Gazpromu i dodaju da se nastavljaju rad i razmena mišljenja sa svim učesnicima i da će biti razmotreni svi faktori od značaja za to.

"Naravno, u utvrđivanju konačne trase gasovoda biće uzeto u obzir i mišljenje Srbije, ali konačni predlog daće Gazprom", napominju u toj kompaniji.

Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa, u izjavi za Blic kaže da ne može da komentariše dogovore Tadića i Borisova, ali ističe da je u toku izrada studije izvodivosti gasovoda kroz Srbiju, te da za bi za sada on trebalo da u Srbiju uđe kod Zaječara, a izađe kod Subotice.

"Tehnički parametri nisu menjani, ali formalna odluka još nije doneta, a ni bugarski krak nije do kraja dogovoren. Izmene su u suštini moguće, ali za to treba postići dogovor", objašnjava Bajatović i dodaje da je trasa od Dimitrovgrada skuplja, ali da bi Srbija od nje imala veće prihode od taksi.

"Ostalo je mnogo parametara na kojima treba da se radi, ali je izvesno da će se Južni tok graditi, a to je najvažnije. Kapacitet gasovoda kroz Srbiju biće 40 milijardi kubika gasa. Studija izvodivosti za našu zemlju biće gotova na jesen, a za ceo gasovod u prvom tromesečju 2011.", objašnjava Bajatović.

Vuletić: Povoljnije da Južni tok uđe kod Dimitrovgrada

Srbiji bi povoljnije bilo da trasa ide kod Dimitrovgrada jer bi ona onda bila duža, a Niš i ceo taj region imaju potrebe za energijom, tako da bi tada mogli da izvuku onoliko koliko im treba, ali se ne može govoriti o trasi pre no što bude završena studija izvodivosti, ocenio je u izjavi za Emg.rs generalni sekretar Udruženja za gas Vojislav Vuletić.

„Iluzorno je u ovom trenutku govoriti o tome kojim putem će ići trasa jer još nije završena studija koja treba da da odgovor na pitanje koja je varijanta najpovoljnija. Kad bude gotova studija izvodivosti koja se odnosi na trasu gasovoda koji ide preko Crnog mora i kada se vidi da li je jeftinija trasa koja ide severno od planine Balkan i koja bi u Srbiju ušla kod Zaječara ili trasa koja bi išla južno od planine Balkan i koja bi kod nas ušla kod Dimitrovgrada, tada će biti odgovora“, rekao je Vuletić i dodao da su sve ostalo nagađanja.

On je dodao da je Bugarskoj svejedno da li trasa ide severno ili južno od Balkana i da nema bojazni da bi južna Srbija mogla biti odsečena od gasovoda jer je trenutno u izgradnji gasna trasa Niš-Leskovac, koja će biti povezana sa ostatkom gasne mreže u Srbiji.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi