emg home

RSS

NBS: Hypo banka u Srbiji visoko solventna

17. avgust 2010. | 14:40

Izvor: Emg.rs

Hypo Alpe Adria banka visoko je solventna, sa pokazateljem adekvatnosti kapitala od 24,76 odsto, što je daleko iznad propisanog minimuma u Srbiji od 12 odsto, rečeno je za Emg.rs u Narodnoj banci Srbije. U NBS, takođe, navode da se podaci odnose na drugi kvartal ove godine.Banka je i visoko likvidna, sa pokazateljem likvidnosti koji trenutno iznosi 1,79 i koji je u kontinuitetu znatno iznad propisanog minimuma od jedan, napominju u Centralnoj banci. 

„Takvi pokazatelji poslovanja obezbeđuju banci da uredno izvršava svoje obaveze prema poveriocima. Pored navedenog, banka ispunjava i sve ostale propisane pokazatelje poslovanja i u toku ove godine je, kao i prethodne, poslovala profitabilno, zadržavajući profit u Srbiji kao podršku daljem rastu svojih aktivnosti“, saopštio je NBS.

Dnevna štampa piše da Hypo Alpe Adria banka u Srbiji demantuje naslove austrijske štampe o provizijama od prodaje nekretnina u novobeogradskom stambenom kompleksu Belville, ukazujući da novootkrivena afera nema veze sa bankom u Srbiji. 

Austrijski izvori tvrde da postoji opravdana sumnja da su pojedinim klijentima odobravani krediti na osnovu boniteta koji nije odgovarao postojećim kriterijumima banke. Isti klijenti su, međutim, u znak zahvalnosti isplaćivali provizije na račune u Lihtenštajnu.

Za razvoj projekta prvobitno Univerzitetskog naselja bio je zadužen Blok 67 Associates u vlasništvu austrijskog preduzeća Blok 67 GMBH, sa sedištem u centrali Hypo grupe. Na sajtu Belville piše da su osnivači preduzeća Blok 67 Associates kompanije Delta Real Estate i Hypo Alpe Adria banka.

Posle hapšenja predsednika Upravnog odbora Hypo grupe Volfganga Kulterera specijalno odeljenje austrijskog ministarstva unutrašnjih poslova SOKO Hypo angažovalo je tri nova islednika, koji istražuju poslovanje u Srbiji, prenose mediji.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Banke

Institucije: Narodna banka Srbije

Kompanije: Hypo Alpe Adria banka


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi