emg home

RSS

NBS traži ukidanje starosne diskriminacije klijenata

14. oktobar 2011. | 15:49

Izvor: Emg.rs, Beta

Narodna banka Srbije (NBS) je danas preporučila poslovnim bankama da preispitaju i promene opšte uslove poslovanja, da bi otklonili starosnu diskriminaciju.


Na današnjem sastanku u NBS sa predstavnicima banaka je ukazano da je praksa pojedinih banaka da neke bankarske usluge nisu dostupne starijim građanima, suprotna Zakonu o zabrani diskriminacije i Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

NBS je saopštila da je preporučila poslovnim bankama da preispitaju i promene svoje odredbe o tome, uz uvažavanje odgovarajuće procene rizika, kao i da razmotre i mogućnost uvođenja novih proizvoda, uključujući i proizvode dugoročnijeg karaktera.

Preporuke centralne banke, kako je istaknuto u saopštenju, "naišle su na pozitivnu reakciju prisutnih predstavnika banaka".

NBS je danas saopštila i da je preporučila poslovnm bankama da kamate na deviznu štednju koje budu odobravale povodom Svetskog dana štednje, 31. oktobra, do kraja godine ne odstupaju značajnije od prošečnih kamata na te depozite.

Predstavnici NBS su na sastanku ukazali bankarima da bi kamata na štedne uloge veće od prosečnih - kojima banke u Nedelji štednje privlače štediše, doprinele i većim kamatama na kredite i rastu rizika u bankarskom sektoru.

"Ne zanemarujući značaj slobodnog tržišta i konkurencije, transparentnog poslovanja, kao i autonomije poslovnih bankarskih strategija, Narodna banka je preporučila bankama da izbegnu neodržive oscilacije kamatnih stopa, koje potencijalno kreiraju skupe izvore finansiranja u bankarskom sistemu i likvidnosne debalanse", ističe se u saopštenju NBS.

Centralna banka očekuje da njena preporuka utiče na "postizanje održivog nivoa kamatnih stopa, koji će doprineti i smanjenju cene usluga bankarskog sektora, uključujući i kamate na kredite".

Bankama je preporučeno i da pojačaju aktivnosti na prikupljanju dinarske štednje što bi, kako je navela NBS, doprinelo većoj stabilnosti bankarskog sektora.

Banke u Srbiji su u Nedelji štednje proteklih godina nudile kamate na štedne uloge znatno veće nego u regionu, koje su se kretale i do 16 odsto na dinarske uloge i do devet odsto na devizne uloge.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Banke

Institucije: Narodna banka Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

26. decembar - 01. januar 2012.

>>
PON
26UTO
27SRE
28ČET
29PET
30SUB
31NED
01

Povezani naslovi